Recension: Fredlös – Månegarm Open Air 2023

Fredlös släppte sitt debutalbum tidigare i år och denna spelning är bandets första någonsin. Jag önskar att jag hade kunnat kalla det hela för en stark öppning och övertygande debut. Det hade dock varit lögn.

Som recensent kommer du alltid hamna i situationer där du behöver välja dina ord med omsorg. Visst händer det (egentligen väldigt ofta) att recensenter använder sig av slagkraftiga och ofta lite dråpliga formuleringar. Min erfarenhet är att många band och musiker kan ta det. Tiden då recensenters ord kunde vara livsavgörande för olika karriärer är på många sätt förbi, få artister står och faller med en enskilds åsikt i en tid med sociala medier där allt och alla uttrycker sina tankar och känslor. Med det sagt ska man ändå inte göra sig lustig på någon annans bekostnad.

Kort sammanfattat: Fredlös är ett helt nytt band, där bland annat Alex Hellid från Entombed ingår. Festivalarrangörerna Månegarm har sedan festivalen startades haft en vision om att varje år ha ett band från Norrtälje med i sin line-up och i år har det resulterat i att Fredlös står på scen, och därmed gör sin första livespelning någonsin. Att det är första gången märks klart och tydligt, då nervositeten lyser igenom och ställer till det. Sångerskan Liv Hope ser i långa stunder obekväm ut på scenen och sånginsatsen påverkas negativt. Ungefär samma sak kan sägas om flera av övriga bandmedlemmar också, då bandets brist på spelvana gör hela spelningen osynkad. Medans Liv Hope och gitarristen Tomas Karlsson både två tycks utstråla att de vill därifrån så står en av de andra gitarristerna, Fredrik Danielsson, på den andra sidan av scenen och överspelar istället sin entusiasm i vad som känns som ett försök att skaka liv i tillställningen. Ett försök som tyvärr inte räcker särskilt långt.

Ja, det här var första gången. Man ska inte ha för höga krav. Med tiden väljer jag att tro att saker och ting kommer förbättras för det här bandet, för det går inte alltid att vänta sig stordåd alltför tidigt i karriären. Inte ens en recension av detta slag kommer ändra på bandets vara eller icke vara, vilket i sig är något positivt.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Josefin Tiderman
KONSERT: Fredlös, Månegarm Open Air
PLATS: Pythagoras Industrimuseum, Norrtälje
DATUM: 2023-08-26
BÄST: När Erik Grawsiö gästar bandet får spelningen åtminstone lite stjärnglans.

Relaterade artiklar