Recension: Kvaen – Månegarm Open Air 2023

Black metal at its finest. Norrländska Kvaen visar under sin spelning på Månegarm Open Air att man aldrig får nog av corpsepaint och vemod.

Medans majoriteten av banden på Månegarm Open Air är nischade på så sätt att de sjunger flera låtar på sina hemspråk och låter folkmusik och metal mötas så sticker Kvaen ut på så sätt att de kör rakryggad blackmetal utan några större krusiduller. Kvaen gör sin grej och det som publiken bjuds på är en lektion i hur man kan göra något storslaget av ett redan väletablerat koncept.

Visst, här får vi inte samma eldiga och bestialiska framträdanden som exempelvis Dark Funeral och Watain brukar leverera. Kvaen känns inte heller lika konservativa som exempelvis Marduk. Kvaen tillåter sig själv att experimentera lite med soundet och bakom den klassiska ytan så går det att urskilja allt från pampiga melodier till inslag av death, utan att för den sakens skull tappa bort sin grundläggande black som utgör kärnan i denna musik. Det är ett mångfacetterat sound som förhöjer det unika med Kvaen och att se bandet göra detta komplexa låtmaterial live och få det hela att se lekande lätt ut är inte värt något annat än jubel. Med sådan här stensäker leverans av ett välsnickrat musikaliskt hantverk bevisas det att man inte alltid är i behov av helvetes-eldar och grisblod, utan ibland räcker det gott och väl att musiken får tala sitt egna nattsvarta språk.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Josefin Tiderman
KONSERT: Kvaen, Månegarm Open Air
PLATS: Pythagoras Industrimuseum, Norrtälje
DATUM: 2023-08-26

Relaterade artiklar