Recension: Månegarm – Månegarm Open Air 2023

Huvudakt på sin egna festival och på plats i Norrtälje. Månegarm är verkligen på hemmaplan i dubbel bemärkelse och Norrtäljesönerna ror ekan i land.

Det har varit en lång dag på Pythagoras Industrimuseum, som agerar festivalområde. Promillehalten på majoriteten av besökarna har, milt uttryckt, blivit hög och energinivån är därmed något låg när Månegarm, som avslutningsakt, äntrar scenen strax före klockan närmar sig 23. Även om Månegarm själva utstrålar säkerhet och pondus så tar det en liten stund innan kalaset kommer igång ordentligt. Det är något svårt att få in publiken i den musikaliska atmosfären, då de mest skålar och skrålar för skrålandet skull, trots att Månegarm bjuder på tunga versioner av låtar som “Tagen av Daga” och “Nattväsen“. Möjligtvis är det ljudet som spökar lite, något som jag tyvärr tycker varit ett återkommande problem under flera av spelningarna på Månegarm Open Air 2023. I efterföljande “Ulvhjärtat“, vars karaktäristiska intro aldrig går att värja sig mot, börjar dock engagemanget att växa, och Norrtäljesönerna på scen tycks då ta ett stadigt grepp om publiken som de sedan håller fast vid.

Stämningen är allmänt god rakt igenom även om det kanske inte uppstår några riktiga explosioner just denna gång. Publikresponsen är som starkast under den alltid så självklara och pampiga “Odin Owns Ye All” samt bandets eviga signaturmelodi (eller Månegarms “Ace of Spades” som Erik Grawsiö själv kallar den) “Hemfärd“. Även den vackra och djupa “En snara av guld” sticker ut även om liveversionen inte riktigt lever upp till studioinspelningen av samma låt, där sångpartierna som görs av Eriks dotter är ovärderliga för känslan i låten.

Inramningen av spelningen, där omslaget från bandets självbetitlade album fungerar som backdrop, och scenbelysningen skiftar i blått, rött och grönt är estetiskt tilltalande och även om jag kan tycka att den extra “Wow-faktorn” fattas så ror Månegarm ändock hem det hela med sin inlevelse och spelglädje (plus en och annan oemotståndlig fiolduell), som helt enkelt skakar liv i nattens episka setlist. Det lyser igenom hur mycket bandet njuter av att spela på hemmaplan och planerna på nästa års festival har förmodligen redan börjat smidas.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Josefin Tiderman
KONSERT: Månegarm, Månegarm Open Air 2023
ARENA: Pythagoras Industrimuseum, Norrtälje
DATUM: 2023-08-26
BÄST: “Hemfärd”.
SÄMST: Knackigt ljud emellanåt.

Relaterade artiklar