Recension: Týr – Månegarm Open Air 2023

Det är verkligen inte ofta som Týr, detta band från Färöarna som kombinerar metal och folkmusik som inga andra, ärar Sverige med besök. Men när de nu gör just det, så är det med en solklar närvaro och ekot från killarna lär ha skakat om hela Norrtälje.

Även om det såklart är Månegarm som är huvudakt på sin egna festival så är Týr det stora utropstecknet i startfältet. Tar man sig en titt på alla festivalbesökare är det framförallt namnet Týr som syns på diverse tröjor och accessoarer, vilket i sig är helt naturligt. Internationellt sett är Týr det största namnet för dagen och det är mer sällan som bandet spelar i Sverige. I och med dessa premisser så lever dock bandet även lite farligt, då förväntningarna på deras spelning är något högre än vad som är fallet med övriga band. När mörkret nu lagt sig över Norrtälje och himlen dessutom låter regndropparna falla över publiken nästan exakt samma stund som Týr går upp på scenen och kör “Hel´s Prelude” känns det dessutom som om bandet plötsligt fick sig lite uppförsbacke.

Regnet avtar dock lika snabbt som det uppenbarade sig och både band och publik skrattar bort det. På Månegarm Open Air är det ständigt fokus på band med folkinslag och Týr är ett band som verkligen lyckas kombinera typisk metal med folkmusik, vilket blir mycket tydligt under mer alternativa framträdanden som “Sinklars Visa“, en norsk gammal folkvisa som här förses med både mäktigt trumspel, gitarrer och felfria harmonier vad gäller sången. Det är just under låtar av detta slag som Týr låter som allra tajtast, “Ragnars Kvaedi” är ett annat exempel där det storslagna soundet knockar dig totalt. Framförandet är både precisionsrikt och vackert.

Givetvis får dock också publiken gå loss och skriksjunga till medryckande klassiker som “By The Sword In My Hand” och den avslutande hitten “Hold The Heathen Hammer High“. Här släpper bandet verkligen alla former av hämningar och bara köttar på, vilket älskas av publikens vars allsång lär ha hörts över hela Norrtälje. Förhoppningsvis dröjer det inte många år till innan vi åter får chansen att se dessa killar live igen.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Josefin Tiderman
KONSERT: Týr, Månegarm Open Air 2023
ARENA: Pythagoras Industrimuseum, Norrtälje
DATUM: 2023-08-26
BÄST: “Sinklars Visa” och “By The Sword In My Hand”.

Relaterade artiklar