Recension: Zornheym – Månegarm Open Air 2023

Det symfoniska extremmetalbandet Zornheym är inte ett namn som gemene man känner igen. Det är dock inte omöjligt att spelningen på Månegarm Open Air till viss del ändrar på det.

Det finns otroligt många band inom rock och metal. Det finns giganter som alla känner till (tex Iron Maiden och Metallica) och så finns det något mindre band som är välkända inom specifika grupper (det är exempelvis troligt att alla dina kollegor känner till In Flames medans din mormor/farmor INTE gör det). Sen finns det också de där banden som går hand i hand med subkulturens representanter. Den kategorin tillhör Zornheym. De har sin publik i de mest extrema metal-kretsarna medans ingen utanför dessa kretsar har hört namnet. Dock så har Zornheym börjat nässla sig in lite här och var. I början av augusti öppnade de Skogsröjet, en festival som inte alls är lika nischad som Månegarm Open Air. Och ja, när jag nu själv får bevittna Zornheym live så ser jag definitivt potentialen.

Efter en svag öppning av bandet Fredlös (som inledde festivaldagen) så är manegen krattad för Zornheym och de utnyttjar sin möjlighet till max. Bandledaren Zorn utstrålar självsäkerhet och tar sig an scenen med sann passion när han under sitt intensiva gitarrspel sätter tonen för vad som blir en pulserande, tempofylld och riktigt ösig spelning. När sångaren Bendler uppenbarar sig, med en säck över huvudet och kedjor hängandes runt sig, och sjunger lika ilsket och farligt som han ser ut så jublar publiken för fullt. Vilket yrväder! Trots att han studsar runt på scenen som en vild gladiator så är det inte en enda ton som vacklar och i ärlighetens namn hade bandet gjort sig förtjänta av en ännu större scen. Som de utnyttjar den! Inte en enda centimeter lämnas orörd och bandmedlemmarna är rakt igenom synkade i sina rörelser och ger det bastanta och mäktiga soundet precis den energi och tyngd som liveupplevelsen kräver.

Som värmlänning blir jag personligen extra hänförd av “Slumber Comes In Time” där bandet har använt sig av melodin till Värmlandsvisan och satt in den i en episk mish-mash av både svensk och engelsk text, stämningsfulla kör-partier och ett medryckande tempo. Dock ska sägas att låtmaterialet är starkt överlag och att samtliga låtar gör sig otroligt bra live. Under en träffsäker “Keep The Devil Away” förundras jag över att det inte är en headliner vi ser framför oss. Snacka om att sälja in sig!

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Josefin Tiderman
KONSERT: Zornheym, Månegarm Open Air
PLATS: Pythagoras Industrimuseum, Norrtälje
DATUM: 2023-08-26
BÄST: “Slumber Comes In Time”:

Relaterade artiklar