S.O.R.M – Under My Skin – Den som väntar på något gott…

Lidköpingsbandet S.O.R.M bestående av Micke Holm, Johan Östman och Robin Wernebratt har slutligen, efter många år, släppt sitt första riktiga album.

Ja, den som väntar på något gott väntar ju aldrig för länge. Eller var det alltid för länge? Nyss nämnda mantra var hur som haver ett uttryck som man ständigt matades med i förskolan när barnen helt enkelt skulle lära sig att ha tålamod. Och tålamod, det är precis vad man har tvingats ha när det gäller S.O.R.M. Trion som gjorde sig ett namn under en hårdrockskryssning för nu mer än fem år sedan har förvisso släppt några väl mottagna EP:s och gjort ett gäng spelningar under årens lopp, men att vi faktiskt skulle få se ett album blomma ut började kännas som något av en utopi. Det har varit efterfrågat och det har varit prat. “Snart kommer det, snart kommer det”. När är snart? hade förmodligen det där förskolebarnet utan utvecklat tålamod ha frågat.

Efter att ha följt bandet enda sedan de första stegen och nu slutligen kunna konstatera att debutalbumet, “Under My Skin”, faktiskt är här så blir känslorna tudelade. Å ena sidan tänker man “Äntligen!” och å andra sidan blir det upp till bevis att den långa väntan har varit värt det. I en tuff musikbransch gäller det i många fall att smida medan järnet är varmt, men samtidigt kan en förhastad produkt också vara något som stjälper. S.O.R.M har uppenbarligen låtit sig ta tid och med facit i hand kan jag inte göra något annat än att le och konstatera att de har gjort helt rätt.

Albumet inleds som sig bör med fartfyllda “Hellride” som sätter tonen för det klassiska WASP-doftande hårdrockssoundet som definierar detta band. “Hellride” må vara en ganska typisk mall över vad som är klassisk hårdrock och inte presentera något spännande nytt men som öppning gör den sig alldeles utmärkt och jag kan se framför mig hur den kommer funka som en effektiv öppning även på framtida konserter. Även singeln “Die For My Rock N Roll“, som på skiva gästas av Nick Petrino, kommer vara helt underbar live, där låten med sina glättiga hookar och allsångsvänliga refräng kommer locka många händer upp i luften.

Allt låtmaterial innebär dock inte gasen i botten, utan här finns även låter som både drar ner på tempot och ger lyssnaren utrymme för reflektion och eftertanke om livets utmaningar, där den berörande och kraftfulla balladen “Under My Skin” är det största utropstecknet. Här bevisar Micke Holm vilken oerhört stark sångare han är, vilket får mig att ursäkta honom för falsettpartierna i låten “Crazy” som inte riktigt faller mig i smaken. En annan kontrast som är värd att nämna och alltså sticker ut gentemot falsetter, nakna ballader och klassiskt skolade hårdrockssmockor är “Crash and Burn” där vi bjuds på ett skränigare sound, med aggressiva riff och även lite growl. Ett bevis på bandets mångsidighet och att de även behärskar det hårdare aspektrat. Det gillas!

En debut som var värd att vänta på. Tack!

“Under My Skin” släpps fredag den 25 augusti.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
ALBUM: S.O.R.M – Under My Skin
SKIVBOLAG: Noble Demon
RELEASEDATUM: 2023-08-25
BÄSTA SPÅR: “Under My Skin” och “Crash And Burn”.

Relaterade artiklar