Grand Explosivos – en fullträff från Electric Boys

Den 15 september släppte Electric Boys sitt åttonde studioalbum ”Grand Explosivos”. Under de senaste månaderna har vi redan fått försmak av albumet genom de tre singlar som har släppts, och som har låtit oss ana att det nya albumet bjuder på feststämning. Det finns både funkiga låtar och mer klassiska rocklåtar på albumet, och skalan går från ganska snällt till rivigare och mer högenergiskt med lite hårdare riff. En sak har dock alla låtarna gemensamt. Man blir glad av att lyssna på dem! 

Annons 

 

Om albumet Ups!de Down som släpptes under våren  2021 hade inspirerats av en värld som kändes upp och ned, så kan man nog lugnt säga att det låter som om Grand Explosivos har inspirerats av glädjen över att allting har blivit mera rättvänt igen. Partykänslan som redan fanns med i låtskrivandet fick säkert en extra skjuts vid inspelningen, eftersom albumet spelades in på soligare breddgrader förra hösten. Medan vi andra muttrade över höstmörker och regn kunde bandet insupa atmosfären i Palma de Mallorca där de spelade in sitt nya album i Palma Music Studios. Det hörs nästan att albumet har spelats in på en solig och varm plats. Grand Explosivos andas semesterfeeling och party på stranden, men det är inte någon pop-platta om ni trodde det. Nej, det här är en platta med rockiga riff hela vägen. Det är ett melodiskt och funkigt hårdrocksalbum à la Electric Boys. 

Man har lyckats behålla den välstylade live-känslan från förra albumet Ups!de Down, samtidigt som låtarna är lika lätta för lyssnaren att ta till sig som på The Ghost Ward Diaries (2018). Det känns med andra ord som man har lyckats kombinera det bästa från de båda senaste albumen när man har skapat Grand Explosivos

Låtskrivandet ligger på topp med många låtar som sannolikt kan uppskattas även av personer som vanligtvis inte lyssnar på genren. Det finns heller inga låtar som känns som utfyllnad, utan alla spåren förtjänar sin plats på plattan. Utöver den välskrivna musiken förtjänar låttexterna ett särskilt omnämnande. Det finns flera fyndiga titlar, och själva texterna känns väldigt klockrent skrivna. 

Produktionen gör att alla instrumenten kommer till sin rätt, vilket i sin tur leder till att musikerna får ta välförtjänt plats i låtarna. Gillar man att nörda in sig på att lyssna på olika instrument så har man rena julafton framför sig med det här albumet. Bas, gitarrer och trummor har mycket intressant att bjuda på. 

Bandet låter dessutom otroligt tight. Vilka är det då som är med i bandet? Jo, sångaren och gitarristen Conny Bloom, gitarristen “SlimMartin Thomander, basisten Andy Christell och trummisen Jolle Atlagic. Alltså samma uppsättning musiker som vi hörde på förra albumet.

Fotograf: Gabrielle Holmberg

Albumomslaget måste också nämnas. Det borde få något slags pris, för det är så otroligt kaxigt och snyggt. Konstnären bakom albumets artwork är Charlie Granberg. Alltså samma Charlie Granberg som vi känner till som sångaren i Hellsingland Underground

Rockbladet har låtit två av sina reportrar, Tamara Chastain och Kristoffer “Illern”  Holmén, lyssna på albumet. Båda två är stora fans av Electric Boys, men de har inte nödvändigtvis samma syn på låtarna. Efter att ha lyssnat igenom albumet tycker de två reportrarna så här om de olika låtarna på Grand Explosivos:

01. When Life Treats You Funky

– Tamara: Otroligt medryckande och svängig låt, som också har släppts som singel och fått en egen musikvideo med partyfeeling. Funkig men samtidigt väldigt rock n roll. Det högklassiga introt, de grooviga slingorna, det funkiga gunget och de rockiga riffen tillsammans med Connys sångröst (som är som gjord för såna här låtar) gör att det här är en stor favorit för min egen del. 

– Kristoffer: Om Electric Boys tidigare släppte mycket av sin funkstil för mer klassisk hårdrocksstil har de nu plockat tillbaka en del av den. Det är inte lika funky som när de slog genom men en skön blandning av funk och mer klassisk hårdrock. Det är ett skönt gung och låter väldigt Electric Boys. Inte heller endast en skön start på skivan utan jag kan se den som en bra öppningslåt på konsert.

02. Better Safe Than Sober 

– Tamara: Perfekt partytext men samtidigt riktigt bra musik. Groovig melodi kryddad med fullt ös. Innehåller svängiga gitarrer som sjunger glatt, men också lite tyngre riff som jag gillar skarpt. 

– Kristoffer: Den här är lite rakare i sitt uttryck men fortfarande dynamisk. Låten har ett bra driv och jaget i låten verkar jagad av trycket från livet och söker komma undan och få respit. Kanske finns lösningen i partaj, kanske inte, kanske förtäljer kommande låtar detta. 

03. I’ve Got A Feelin’ 

– Tamara: Den första singeln som släpptes från albumet. Refrängen fastnar direkt och bjuder in till att sjunga med. En låt som skulle passa att spelas flitigt i radio varje sommar. Den har också fått en egen, sevärd video som bland annat innehåller soliga bilder som togs när bandet reste till Florida för att spela på Monsters of Rock Cruise tidigare i år. 

– Kristoffer: Kan bara instämma med Tamara, den här låten inbjuder extra till att sjunga med. Jag gillar Connys i början tillbakahållna sång som sedan via en övergång släpper loss i refrängen. Det är ett bra flyt låten igenom utan att för den skull vara en enformig låt.

04. And The Band Played On – Part 1

– Tamara: Det här spåret hade faktiskt funkat som instrumental låt, för det är en ren njutning att lyssna på de olika instrumenten. Men låten är bra som den är, för Conny sjunger väldigt snyggt. Funkigt gitarrsväng ackompanjerat av stiligt trumgung. Och… Här är det inte en sitar utan faktiskt en banjo som hälsar på och gör sig hörd med jämna mellanrum, och det passar liksom helt självklart in i låten.    

– Kristoffer: Något i liret i den här låten tilltalar mig starkt. Det är svängigt och tillbakalutat parat med en positiv text. Jag tror att den här skulle vara riktigt skön live som ett lite lugnare, mer avslappnat parti live. Något i den här låten fick mig att tänka på Ringo Franco som Conny också deltar i. 

05. Domestic Blitz 

– Tamara: En låt där låttexten har skrivits med glimten i ögat, och där musikvideon definitivt speglar detta. Andra singeln som släpptes, och en låt som är lite mer rakt rockig i stilen, men med ett väldigt svängigt parti mitt i låten. I Domestic Blitz är det hög energi som gäller, och trummor och bas får ta en hel del plats när de driver låten framåt.

– Kristoffer: En lite sarkastiskt skriven låt om att lyckas komma, smita, hemifrån för att komma ut och partaja. Låten plockar upp drivet efter mer långsamgungiga And the Band Played on – Part I och sätter tempo på skivan igen innan det är dags att vända på vinylen.

06. Karma’s Gonna Get You 

– Tamara: Groovig, svängig låt med snygga trummor och refräng som fastnar. Ta bort Connys röst och du hör ändå direkt att det är Electric Boys, men det vore förstås lite synd att missa sången och texten eftersom låttexten är väldigt bra, och Connys sångröst likaså.

Kristoffer: Första låten på andra sidan upprätthåller tempo och sväng från avslutningslåten på sida ett. Budskapet verkar tydligt, karma händer, karma kommer inte visa hänsyn. Här kommer lite ljud av äldre Electric Boys tillbaka igen men det är verkligen inte en upprepning av gammal musik. 

07. Missed Her By A Minute

– Tamara: Jag gillar att det här är en låt som handlar om förälskelse utan att vara en sliskig ballad. Det är en rocklåt det här också, om än lite mjukare. Lättlyssnad och fastnar snabbt. Faktum är att låten börjar fastna redan vid det intresseväckande introt. Innehåller en hel del stiligt gitarrlir, och är en trevlig låt som hör till mina favoriter. 

– Kristoffer: Jag tycker Conny sjunger väldigt skönt här liksom i exempelvis And the Band Played on – Pert 1. Det finns en avslappnat rockig stil som jag tycker hela bandet gör väldigt bra. Som skummet på en espresso macchiato kompletteras låten av lite pianoslingor. Det är inte utan att jag tänker att det skulle vara kul att höra låten live med piano och kanske pianisten få ta lite mer plats i låten.

08. Learjet

– Tamara: Första lyssningen var jag så full av intryck när turen kom till den här låten, att jag inte riktigt kunde ta in hur bra den var. Bara någon lyssning senare seglade den dock upp som en av de stora favoriterna. Innehåller element som melodisk och snygg basslinga, välspelade trummor och fantastiska gitarriff, kryddat med Connys röst som låter riktigt, riktigt bra. Det här är en högenergisk, rockig låt med mycket driv som ändå bär svänget med sig på hela resan. När låtens storhet trillade in i mitt medvetande insåg jag plötsligt att jag inte bara rörde mig i takt till musiken mitt på gatan där jag promenerade, utan jag kom också på mig med att sjunga med högt i låten… 

– Kristoffer: Jag håller med Tamara. Det här är en favorit och mig träffade den redan vid första lyssningen. Det finns mycket som redan nämnts av Tamara. Låten är dynamisk och har många små delar som jag gillar. Ibland tycker jag att kan höra lite samma som i en annan favorit från en tidigare skiva, Angel in an Armoured Suit.

09. Cozmic Jagger

– Tamara: För varje gång jag hör den här låten älskar jag den lite mer. Medryckande och megasvängig med starka körer, men innehåller också ett av de instrumentala partier jag uppskattar mest på hela plattan. 

– Kristoffer: Den här låten är riktigt skön och jag dras med i den. Det är bra sväng i den och låten har verkligen samma känsla som titeln. Något flumfuzzigt i den fick mig ett ögonblick att associera till refrängpartiet i Zvampen. Oklart om det är bra eller inte men en association till Janne Schaffer måste väl ändå ligga på pluskontot även i ett skämtsamt sammanhang.

10. The Great Believer

– Tamara: Bluesig med mycket gung och driv samtidigt som det finns riktigt rockiga, sjungande gitarrer med i leken. Ruskigt bra låt, och jag gillar verkligen texten. Jag utmanar er som läser det här att stå still medan ni lyssnar på The Great Believer. För mig är det i alla fall omöjligt. 

– Kristoffer: Instämmer med Tamara, svårt att vara still. Det hjälper att jag sitter med en dyr dator i knäet men jag får lägga en hand lite extra tungt på den för säkerhets skull.

11. And The Band Played On – Part 2

– Tamara: En instrumental avslutning på plattan som fungerar som ett lite lugnare sätt att knyta ihop säcken efter den energi- och glädjechock vi just har utsatts för. En väldigt melodisk, lite kortare låt som är mycket trevlig att lyssna på.

– Kristoffer: Lite svårt att säga något särskilt om avslutningen på skivan men jag gillar den instrumentala nedtoningen efter allt tidigare sväng. Kanske är det komplimang nog. Personligen tycker jag det är trevligt med någon instrumental låt också. Två av mina favoritlåtar på de två senaste tidigare skivorna har varit respektive albums instrumentala låt. De har dock varit lite fullödigare låtar. Den här gör dock ett snyggt avslut på albumet.

Tamaras tankar kring albumet som helhet kan du läsa i inledningen här ovan, men hon sammanfattar albumlyssningen så här:

“Det här albumet kommer helt säkert att ta plats bland mina favoritalbum genom tiderna, men samtidigt vågar jag påstå att det är det ett album som kommer att hållas högt även av många andra lyssnare inom en ganska bred publik. Ska du bara lyssna på ett enda nytt album i år så rekommenderar jag dig att välja Grand Explosivos.” 

Kristoffer tillägger:

“Jag gillar det här albumet skarpt. Låtarna är härligt ihopsnickrade. Det finns gammalt, nytt och mittemellan Electric Boys i dem. Om Electric Boys försökt, liksom Alice Cooper på sitt senaste album, plocka upp idéer och känslor från sin karriär har de lyckats men mer diskret och snyggare. Snygg är även den turkos vinylen med orange etikett som matchar mot konvolutet med både orange och turkos i bakgrund och detaljer.”

Vi vill också passa på att tipsa om att gå och se bandet live. Du hittar flera inplanerade speldatum i slutet av artikeln. 

LÅTLISTA – GRAND EXPLOSIVOS

 1. When Life Treats You Funky
 2. Better Safe Than Sober
 3. I’ve Got A Feelin’
 4. And The Band Played On – Part 1
 5. Domestic Blitz
 6. Karma’s Gonna Get You
 7. Missed Her By A Minute
 8. Learjet
 9. Cozmic Jagger
 10. The Great Believer
 11. And The Band Played On – Part 2

De två reportrarnas gemensamma betyg på Grand Explosivos:

SKRIBENTER: Tamara Chastain (tamara.chastain@rockbladet.se) & och Kristoffer “Illern” Holmén (kristoffer.holmen@rockbladet.se)
FOTO: Gabrielle Holmberg

BAND: Electric Boys
ALBUM: Grand Explosivos
RELEASEDATUM: 2023-09-15
SKIVBOLAG: Mighty Music
BÄSTA LÅTAR: Båda reportrarna har svårt att välja favoritlåt eftersom det finns så många starka spår. Efter mycket vånda väljer Tamara låten Learjet med When Life Treats You Funky som tvåa. Kristoffers favorit blir And the Band Played On – Part 1 med Better Safe Than Sober tätt efter.

BANDFAKTA – ELECTRIC BOYS

MEDLEMMAR
Conny Bloom – Sång, gitarr
Andy Christell – Bas
“Slim” Martin Thomander – Gitarr
Jolle Atlagic – Trummor

Här hittar du mer information om Electric Boys:

Electric Boys – Live

 • 27 Oktober – Valand, Göteborg
 • 28 Oktober – Debaser Strand, Stockholm 
 • 18 November – Intiman, Västerås
 • 23 November – Garvaren, Ljungby
 • 24 November – Biljardkompaniet, Kristianstad
 • 25 November – Plan B, Malmö

Relaterade artiklar