Höstens första Hedemora Out ‘N’ Loud blev fullsatt

Arbetet som eldsjälar lägger ner på det de är intresserade av är ovärderligt för alla inom de klubbar eller föreningar de är verksamma inom. Och oftast pratas det sport när eldsjälar kommer på tal. Men även inom musiken finns det eldsjälar, och i Hedemora i södra Dalarna finns det ett gäng sådana. Hedemora Out´N´Loud samlar artister och publik som skulle ge många andra arrangörer prestationsångest.

14 juni 2014 kördes arrangemanget första gången, och sedan dess har det rullat på. Medgrundaren och arrangören Stefan ”Cuba” Arnesson berättar:
Hedemora Blues Jam fanns sedan tidigare, och vi ville skapa en scen för lokala artister att stå på, och samtidigt ha en gästartist som kunde dra en hel del besökare. Vi välkomnar allt från körer till death metal, och det enda vi utesluter är blues då det redan finns en scen för det här i Hedemora. Efter något år hade man haft en hel del lokala artister, och började ta in från hela landet. Det började också sprida sig att de som spelat här varit riktigt nöjda, så band och artister började också själva höra av sig för att få spela här, fortsätter Cuba. Och det är ett bra betyg, då alla artister spelar antingen gratis eller för småpengar. Och nämnda Cuba, med hjälp av Mattias Kärvemo, Lotta Källström och Fie Vikström lyckas gång efter gång locka artister och publik till det lilla stadshotellet i Hedemora.

Arrangörer av Hedemora Out ‘N’ Loud

Höstens första Out´N´Loud var den 26 augusti och som vanligt fanns fem akter att beskåda. Först ut på scenen var Klotty, vilka presenterades som en rejäl pungspark, i ansiktet. Att lägga in de tre medlemmarna i bandet i en genre är inte så lätt, då det blandas från snabb punk till långsamt tunggung. Men en sak var i alla fall säker, bandet gav allt på scenen och lämnade ingen oberörd.

Andra band upp på scenen var Norman Bates, ett av arrangemangets ”husband”. Med influenser från -70, -80 och -90 talet bjöds det på skitig rock och tung hårdrock.

Tredje upp på scenen var inget band, men OLAOLA klarar sig gott på egen hand. Även här kommer punken in, men i ett singer songwriter perspektiv. Politisk så det förslår, javisst, men även humoristiskt i sitt mellansnack, som fick publiken med på noterna från första anslaget på gitarren till han några låtar senare lämnade scenen.

Fjärde upp på scenen var inga mindre än Hedemoras egna Tryin Within. Bandet som även de gästat Out´N´Loud tidigare kom den här gången i delvis ny tappning, den här gången med två nya sångare, tidigare gitarristen Marcus Evaldsson och helt nya Frida Josefsson, som båda gjorde livepremiär vid micken denna helg. Lokalen hade nu också blivit fullpackad med publik, och tillsammans med värmen och rökmaskinerna blev det ett litet avbrott redan ett par låtar in i setet, då brandlarmet gick. Men efter att röken vädrats ut fullföljde man sitt set, med growl och skönsång till publikens jubel.

Sist upp på scenen var också det en artist som spelat här tidigare, så sent som förra året gästade Staffan Hellstrand Hedemora, då utomhus och med gitarr och orgel. Den här gången inomhus och med sig hade han The Nomads. Det är inte första gången Staffan och The Nomads delar scen, redan på -90 talet spelade man tillsammans, och det resulterade i bland annat en fullängdsplatta, Pascha Jims Dagbok. Exklusivt så det förslår, då man endast gör några få spelningar tillsammans under året. Staffans poetiska texter blandat med The Nomads musikaliska stil som lutar mer åt garagerock passar bättre tillsammans än man kan tro, vilket som sagt tidigare visat sig på plattor. Och att det håller minst lika bra live är väl ingen överraskning, men ändock otroligt fascinerande och roligt att få uppleva. Summeringen av dagen i Hedemora gjorde också Staffan, -Det var en grym dag, mycket folk, svettigt, precis som det ska vara.

Bildserier nedan:

Staffan Hellstrand & The Nomads

Tryin Within

OLAOLA

Norman Bates

Klotty


Hedemora Out´N´Loud återkommer några gånger till i höst, så finns ni i närheten så rekommenderas ni att besöka det.

Betyg 9 av 10

SKRIBENT: Magnus Wågström

FOTOGRAF: Magnus Wågström

KONSERT: Hedemora Out´N´Loud

BAND: Klotty, Norman Bates, OLAOLA, Tryin Within och Staffan Hellstrand med The Nomads

DATUM: 2023-08-26

PLATS: Stadshotellet i Hedemora

PUBLIK: Fullsatt

BÄSTA: Hela dagen, blandningen av musik, alla får lika långa set oavsett hur ”stora” man är.

SÄMST: Finns nog inget dåligt med ett sånt här arrangemang, allt är gjort för att man ska ha roligt.

Relaterade artiklar