Pålitligt The Hellacopters på Mosebacke

Ett av Sveriges allra bästa band på Stockholms finaste utomhusscen, utsålt sedan länge och en fin augustikväll. Vad kan egentligen gå fel då?

Annons 

 

Nästan otäckt punktligt kliver The Hellacopters på scenen 19.30 sharp till ljudet av rotorblad. Robban Eriksson slår på gongen och Hopeless Case Of A Kid In Denial inleder ett energiskt set med 18 låtar på 80 supereffektiva minuter.

Dregen har skadat handen och får nöja sig med att stå vid sidan av scenen. Hans vikarie, Luis Gerardo “LG” Valeta från spanska rockbandet ’77, visar sig vara en fullständigt glimrande parhäst till Nicke Andersson. Han smälter in perfekt med sin ISE-look, råa energi och där de rätta poserna sitter som de ska. Kan man göra en Maiden och gå över till tre gitarrister när Dregen är tillbaks?

Publiken är blandad och längst fram uppstår den klassiska konflikten mellan de som vill knuffa runt i någon halvhjärtad mosh-pit och de som vill stå mer stilla och digga. Lika tröttsamt varje gång.

Lägenhetsbalkongerna mitt emot scenen är överfulla med rockande gratisätare. Sniket kan tyckas men priset man betalar för sitt boende där kan väl få inkludera några livekonserter om året.

Låtarna från förra årets comebackplatta Eyes Of Oblivion, fyra till antalet, har satt sig i setet och kan mycket väl bli lika klassiska som flera av de andra. I bluesiga So Sorry I Could Die står Nicke för kvällens vassaste sånginsats, för övrigt den enda låten som låter oss hämta andan lite i actionrockracet. I The Pressure’s On kan inte Dregen hålla sig längre och hoppar upp scenen för att hamra “jättefin tamburin” och Boba får visa Grande Rock-takterna med sexsträngaren. Det blir mer av Dregen som tar över micken i avslutande juggernauten (Gotta Get Some Action) Now!.

Återigen har jag golvats av det här bandets liveleverans. Det är fullt ställ från första gongen till de avslutande rotorbladen flugit iväg och hela gänget ser ut att ha väldigt skoj däruppe på scenen. Oavsett vilket lag man ställer på plan så är det alltid första klass. Sveriges säkraste livekort? Förmodligen.

RB-Betyg-9_10

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Blid (kristin.blid@rockbladet.se)
KONSERT: The Hellacopters
ARENA: Mosebacketerrassen / Stockholm
DATUM: 2023-08-31
BÄSTA LÅTEN: The Devil Stole The Beat From The Lord
SÄMST: Gruffet i publiken.

Relaterade artiklar