Spiders på Råhuset i Köpenhamn

Jag var där för Spiders skull men som så många gånger visade sig även förband(-en) vara värt/-da sin lyssning. “Atom” Chris Dall & Powerband visade sig vara ett lirigt band kul att lyssna på och Asfalt & Buler hade en lite mer rättfram stil som överbryggade första bandet och Spiders musik. Spiders gjorde som vanligt en härlig show om än ovanligt rock ’n’ rollig sådan. En bra, glad och svettig kväll.

Efter att de två förbanden ”Atom “ Chris Dall & Powerband” och Asfalt & Buler hade gjort sitt för att se till att vi kom i god rockstämning (och det gjorde vi) klev Spiders på eller ja, nästan hela Spiders. En medlem kort men sagda medlem hade siktats tidigare på kvällen så han fanns i närheten. Det börjar lite skämtsamt med att Ann-Sofie retas lite med den frånvarande medlemmen och pratar med publiken under tiden. Publiken lockas tillbaka till scenrummet och när bandet är fulltaligt är även publiken det. Spiders sätter då direkt ett halsbrytande tempo med Swan Song och humöret går direkt upp på topp. John hänger kvar på sista tonen och bandet går över i Shake Electric, ett lite lägre tempo men en svängig skön låt. När Ann-Sofie hugger in på munspelet så lyfter stämningen än mer trots aningen mindre intensiv låt. Vi får sedan låtar som Burning for You, Killer Machine och även en ny låt. Ett antal av de nya låtarna har cirkulerat på spelningar och förutom att passa live har de bra potential till den kommande skivan vilken jag vid det här laget är mycket nyfiken på. Här blir det lite lugnare med Hard Times men det är å andra sidan en väldigt känslosam låt som drar en med sig och publiken tappade inte fokus för att tempot gick ned lite. Jag tycker också det är skönt med en bra lite lugnare låt mitt i allt tempo. Bandet är mycket glada och Ann-Sofie strålar av glädje och tar ett kort ögonblick efter Hard Times för att bara insupa stämningen och humöret. Sedan är det slutvilat och bandet smäller i väg med Control med sin härliga förlösande refräng. Bandet gör både här och på andra ställen en bra växelverkan mellan sin körsång och Ann-Sofies solosång. Relativt nya trummisen Oskar är varm i kläderna och gör, har länge gjort, ett bra jobb bakom trummorna tillsammans med de andra som varit med sedan länge. Det är dock helheten som gör Spiders. Vi får även Give Up the Fight och Talkin’ about You med John på sång vilket jag uppskattar. Stämningen är fortsatt bra och bandet skämtar till och med själva om ett ögonblick av förvirring kring vilken låt som var nästa på tur. En annan ny låt vi får höra är Sweet Boy som har ett skönt gung och en fin melodi. Ann-Sofie annonserar den sista låten med en teaterblinkning med ögat, Love me. Bandet kliver av scenen och gömmer sig några ögonblick i skuggorna en bit från scenen så vi får tjoa tillbaks dem vilket publiken så gärna gör. För att gå ut med en smäll så avslutar Spiders med sjungvänliga Dead or Alive och tempofyllda Why Don’t You.

Jag tycker verkligen Spiders har något i en kombination av tempo, variationer i musiken hos instrumenten och schyssta melodier. Det är fantastiskt att få se dem på en sådan här liten scen. Det är trångt och svettigt, nästan märkligt att de får plats och inte tacklar av varandra från scenen eller att någon, band eller publik, får ett mickstativ eller stämskruv i skallen. I och för sig använder Ann-Sofie även golvet framför scen till publik och fotografers glädje. Hela kvällen interagerar Ann-Sofie med publiken och bandet verkar allihop i gasen. När kvällen är slut har det till och med pussats på scen och Ann-Sofie har bara tre hela marraccas kvar av sina fyra. Kaotiskt, glädjefyllt och rock ’n’ rolligt

Råhuset är en liten lokal vid Onkel Dannys Plads i centrala Köpenhamn nära centralstationen och inte långt från vandrarhem och andra uteställen. Lokalen består av en liten men trevlig scen, ett rum åt sidan med sittplatser och en bar med ett förvånansvärt varierat ölutbud för ett så litet ställe. Onkel Dannys Plads är en större lokal med plats för olika former av kulturutövande. För den som känner till Skylten i Linköping finns klara likheter.

BANDFAKTA
Spiders
Ann-Sofie Hoyles: Sång, rytminstrument och munspel
John Hoyles: Gitarr, sång och körsång
Olle Griphammar: Bas och körsång
Oskar Brindmark: Trummor och körsång
Richard Hellgren: Gitarr och körsång
FaceBook: https://www.facebook.com/wearespiders
Hemsida: SPIDERS
Spotify: https://open.spotify.com/artist/19kCN9kQcd5T2IyqvPfjVt?si=Evf4krgqQ1OA_BXzrf6YpA
YouTube: SpidersVEVO

Latest posts by Kristoffer Holmén (see all)

Relaterade artiklar