Stratovarius på turné: “Vi får se hur det går”

Lördag den 14 oktober så startar power-metal veteranerna Stratovarius sin vinterturné, tillsammans med landsmännen Sonata Arctica samt Induction, där Umeå blir första stoppet. Innan turnén drar vidare ut i Europa kommer även Borlänge, Göteborg och Stockholm att besökas av bandet. Vi tog ett snack med Stratovarius svenske keyboardist Jens Johansson.

Det är inte ofta som Stratovarius spelar på svensk mark. Senast det begav sig var 2018 då bandet deltog på det årets Sweden Rock Festival och bandet var även påtänkta för Västerås Rockfest 2020, vilket inte blev av på grund av Covid-19. Under vårt samtal så konstaterar Jens Johansson att även om pandemin i sig har passerat så kan man fortfarande se hur den lämnat vissa spår efter sig, framförallt ekonomiskt och därmed också logistiskt. Han nämner exempelvis inställda flygavgångar i Bryssel där bandet efter en spelning på Graspop blev tvingade till alternativa resvägar till nästa land och spelningar som blivit framflyttade till nya datum där bara 60% av biljettinnehavarna dykt upp eftersom många inte haft koll på spelningens nya datum.

– Sen hade vi ju bagagehanteringskris på Heathrow också då personalen med det ansvaret gick i strejk. Du kan ju tänka dig hur det känns att se en 30 meters hög bagage när man vet att all din utrustning ligger på botten. Så ja, pandemin har ju haft sina effekter. Det är klart att inflationen beror ju främst på kriget men lite efterdyningar är det ju från pandemin också, säger Jens.

Ännu en sak som Jens säger har förändrats senaste åren är människors vilja att köpa konsertbiljetter i ett tidigt stadie. Nu är det mest den sista veckan före en spelning som man kan se köpviljan öka. På den nu kommande turnén nämner han att det exempelvis är slutsålt i Munchen och att det även finns platser där bandet är i färd med att försöka flytta upp till större lokaler. Vad gäller spelningarna i Sverige beskriver han dock det hela som ganska lugnt även om försäljningssiffrorna börjat röra sig något under den senaste tiden, i takt med att speldatumen närmar sig.

– Vi har ju framförallt vår publik i andra länder, i Sverige är ju nästan vårt förband Sonata Arctica, som vi för övrigt pratat om att spela tillsammans med i flera år, större än vad vi är. Så vi får se hur det går, jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig men jag är säker på att det kommer bli roligt. Men man ska ju inte räkna kycklingar innan de har kläckts (skratt).

Uppladdningen inför turnépremiären beskriver Jens som lugn, där han personligen har valt att fixa saker hemma (som att laga tak) istället för att åka till Helsingfors och repa, eftersom han redan känner sig trygg och kan låtarna oavsett vad. Jens Johansson är idag, vid sidan av sångaren Timo Kotipelto, den av Stratovarius bandmedlemmar som har varit med längst tid i bandet. En bidragande orsak till detta tros vara demokratiska och öppna diskussioner.

– Det finns ingen riktig boss i bandet, utan vi kör med öppna kort och tillåter folk som är nya i bandet att ta plats. Det kan ju vara lite svårt med demokrati ibland, när det finns olika viljor men vi har öppna diskussioner och är tydliga med hur mycket vi vill satsa, hur mycket tid vi vill lägga ned och med vad vi har för planer. Av alla mina musikprojekt (Rainbow, Yngwie Malmsteen, Dio) så är Stratovarius det projekt jag varit i allra längst och det har sin förklaring.

Under årens lopp har Stratovarius sound utvecklats och moderniserats. Något som Jens anser att bandets öppenhet bidragit till.

– Det är naturligt att vi har ändrat oss lite, i takt med att vi fått yngre medlemmar som har helt andra influenser och tankar än vad vi som varit med sen 90-talet har. Det är något bra, jag tror att allt hade blivit lite trist om vi hade låtit exakt likadant nu som vi gjorde 2003.

Stratovarius inleder “Nordic Power Metal Titans tour” på Northern Rockfest i Umeå den 14 oktober. Därefter väntar Borlänge den 15, Göteborg den 17 och Stockholm den 19 oktober.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Jens Johansson, Stratovarius

Relaterade artiklar