Fuzz Festival #4 – lät fuzzen vara med oss

För fjärde gången på fem år (pandemiåret 2020 var sorgligt festivalrent) får vi fuzzvänner en rejäl laddning stoner, doom och heavy psych på Debaser och Bar Broolyn. 15 band på två scener under 12 intensiva timmar där det sålts precis lagom med biljetter för att det skulle kännas fullsatt men ändå gå att röra sig obehindrat mellan lokalerna. Förutom en del ljudproblem på Debasers stora scen under fredagen så flyter allt på finfint under hela festivalen.

Annons 

 

FREDAG:

Dark Ocean Circle
Stockholmsbandet firar vinylsläppet för sitt självbetitlade debutalbum med att öppna upp Fuzz Festival #4 något som är karriärens blott fjärde spelning. Några duvungar är det dock inte tal om då det känns rutinerat, slipat och välrepat. Det låter både tyngre, hårdare och mer metal än på skiva vilket inte alls gör ont i mina öron. Det är riktigt hyfsat med folk inne på Debaser trots starttiden kl 18.15 på en fredag. En bra start!

Bottenhavet
Fuzzorama Records senaste tillskott i stallet är först ut på Bar Broolyns lilla scen, där det för övrigt borde sättas upp en sådan där hisskylt; “Max 5 personer” för jäklar vad trångt det blir med fyra pers i frontlinjen. Med texter på svenska och en korsbefruktning av Skraeckoedlan, LOK och Nordman skapar de ett rätt eget sound. Ny platta ska komma tidigt 2024.

Deville
Malmöiterna spelade på den allra första Fuzz Festival 2019 och avslutade då gigandet på Bar Brooklyn. I år har man uppgraderats till Debasers stora scen och det är välförtjänt för här snackar vi proffs som vet precis hur en scen ska tas. Fläskig och mustig stonermetal som tar gott om plats.

Saint Karloff
Årets mest doomiga och Sabbath Worship-vibbande inslag är den här norska trion. Precis som förra årets norska bidrag, Kal-El, ligger man på svenska Majestic Mountain Records. Någon Interstellar Voodoo i sin helhet tillåter tyvärr inte det korta festivalsetet men ruskigt det här är riktigt gött ändå. Det förvånar mig hur bra ljudet är under de två gigen på Bar Brooklyn jämför med Debaser då det brukar vara precis tvärtom! En mer lagom rattad volym vid den lilla scenen skulle kunna vara förklaringen.

Lowrider
Den absolut nördigaste tischan i merchen står ikoniska Lowrider för; “2 minutes 43 seconds into Ode To Ganymade by Lowrider”. Det går inte att beskriva det bättre för precis där börjar någon form av stonerrockens absoluta zenit. Trots att ljudet är grumligt och skränigt så går det inte att bortse från vilket fantastisk band det här är. Med två makalösa album i ryggen skapar man ett gung och groove som få når upp till. Det får inte dröja ytterligare 20 år till nästa skiva.

Khan
Kvällens psykedeliska svamp kommer från Australien, prefekt placerad mellan röjarna Lowrider och Skraeckoedlan. Har lyssnat in mig på skivorna inför festivalen men inte fått det att falla på plats. Live tar bandet oss ut på en häpnadsväckande resa med långa, jammiga och progressiva låtar. Att vi dessutom får festivalens i särklass bästa ljudupplevelse gör definitivt inte saken sämre. Heroin-rock kallar Rockbladets fotograf musiken och det väljer jag att tolka som något positivt.

Skraeckoedlan
“Grattis Erik och Julia!” får vi alla ropa i kör då basisten Erik Berggren blivit pappa i dagarna och ikväll ägnar sig åt familjeliv istället för att spela fuzz. Robert Lamu har därmed hängt på sig basen och det blir andra gången jag ser Sverige mest rollspelskompatibla band som trio (förra gången var det dock med två gitarrer och utan bas). Ljudbilden blir av förklarliga skäl inte lika mammutmassiv som vanligt och Eriks scenpersona saknas rejält. Men Äppelträdet, Cactus, Creature of Doggerland och de andra fuzzmonstren knäcker vilket spelställe som helst i alla fall. Bandets underbart nördiga arkadspel The Vermillion Sky finns på plats i Debasers foajé men låten i fråga uteblir tyvärr då Robert inte hunnit lära sig den på bas. Däremot bjuds vi på andra singeln Night Satan från det kommande albumet som släpps i februari nästa år.

LÖRDAG:

Hästspark
Den unga Avesta-gruppen Hästspark känns precis så! Knallhård doom/stoner som trycker till duktigt i bröstkorgen. Leo Lyckholm Rehné har både ett imponerande avgrundsvål till röst och fluff-frippa á la Geezer Butler 1970. Det värmer gott att framtiden för svensk stonerrock ser såhär ljus ut!

Tidal Wave
Först ut på Debasers stora scen under andra dagen är Tidal Wave från Sundsvall som säger sig kunna bota vår bakfylla med hård musik. Bandet och framförallt frontmannen Alexander Sundqvist vet hur man uppviglar en publik och röjet framför scenen börjar tidigt ikväll. Öppningsspåret från årets albumsläpp, dråliga Robbero Bobbero, handlar om en kompis som blev rånad av glassgubben på den spanska solkusten, en kompis som även råkar befinna sig nedanför scenen ikväll. De här tongångarna lär absolut ha rått bot på ett och annat ömt hårfäste.

Kaiser
Fuzz Festival-historiens blott andra band från vårat grannland i öst, Craneium var det första under Fuzz Festival #2 2021. De här finnarna är betydligt argare än sina landsmän och det är en jäkla energi från scenen när Helsingfors-grabbarna gör Sverigepremiär. Grisig och punkig stoner som känns.

Black Rainbows
Det gig jag sett fram emot mest på årets festival. Italienska fuzzlegender som sprutat ur sig högoktaniga album på egna skivbolaget Heavy Psych Sounds sedan 2005. Dessvärre har framträdandena på våra breddgrader lyst med sin frånvaro men när Ozo och Dango hör av sig så kommer man bevisligen. Gabriele Fiori och co. gör mig definitivt inte besviken med sin råa och smutsiga spacerock, det är ett jäkla driv med full attack konserten igenom som gärna hade fått varit längre. Hoppas de kommer tillbaka snart för egna spelningar nu när de fått smak på svensk stonerpublik.

I Are Droid
Det brukar både vara minst en musiker som spelar dubbelt och ett band som återförenas exklusivt på Fuzz Festival. På den fjärde upplagan är det Peder Bergdahl från Lowrider som efter tio års frånvaro med I Are Droid gör en oväntad comeback. I den här sättningen byter han sin bas mot gitarr och sköter sången själv. Med stoner-riffande, dansant indierock är man en udda fågel i sammanhanget men visst funkar det. En frisk fläkt och säkert en kär återförening för många som följt bandet tidigare.

Valley Of The Sun
Sångaren och gitarristen Ryan Ferrier har kaxig attityd i samma skola som Danko Jones och ber oss dra åt helvete minst en gång. Han säger sig ha blivit akut deprimerad när han kom till Sverige då det blir kolsvart kl 16 och förstår varför alla här lyssnar på black metal. Den grungiga Cincinatti-ensemlen har blivit en powertrio igen efter att ha blivit av med både gitarristen Josh Pilot och Lex Vegas på trummor. Den nye trummisen, som fått tre veckor på sig att repa, fyller ut trumpallen väl. Kung på scen är dock basisten Chris Sweeney som är en hårt bangande sköning i hornbågade brillor och skjortan välknäppt i halsen.

Stone Wall Noise Orchestra
Mer classic rock än något annat men arrangörerna Truckfighters har alltid jobbat brett med line-upen genom åren. En kompis fick lite vibbar av Rainbows Dio-era och det är ju ett betyg så gott som något. För egen del börjar fenomenet festival overload slå till och jag har svårt att ta in så mycket mer. Hoppas innerligt att Truckfighters kan råda bot på det.

Truckfighters
Trots att en viss gigmättnad börjat infinna sig hos undertecknad efter över 10 timmars fuzz med 14 olika band får Truckfighters mig på fall även i år. Energin sprudlar från scenen när Örebro-trion går på knock direkt och förvandlar Debaser till en rusig, bubblande hoppborg. En glädjeinjektion rakt in i hjärtat vilket vi alla behöver i dessa, i dubbel bemärkelse, mörka tider. Arrangörerna sätter därmed perfekt punkt för ännu en lyckad Fuzz Festival och vi blickar redan fram mot 5-årsjubileumet!

Fem favoritgig från Fuzz Festival #4 (utan inbördes ordning):
– Saint Karloff
– Lowrider
– Khan
– Black Rainbows
– Truckfighters

Sex önskeband till Fuzz Festival #5
– All Them Witches
– 10 000 Years
– Radio Moscow
– Domkraft
– Gudars Skymning
– Electric Citizen

Bildgalleri – Dark Ocean Circle

Bildgalleri – Bottenhavet

Bildgalleri – Deville

Bildgalleri – Saint Karloff

Bildgalleri – Lowrider

Bildgalleri – Khan

Bildgalleri – Skraeckoedlan

Bildgalleri – Hästspark

Bildgalleri – Tidal Wave

Bildgalleri – Kaiser

Bildgalleri – Black Rainbows

Bildgalleri – I Are Droid

Bildgalleri – Valley Of The Sun

Bildgalleri – Stonewall Noise Orchestra

Bildgalleri – Truckfighters

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAFER: Peter Thermaenius (thermaenius1961@gmail.com) och John Karlsson (john@picturesofsound.se)
KONSERT: Fuzz Festival #4
ARENA: Debaser + Bar Brooklyn / Stockholm
DATUM: 2023-11-10–11

Alla band som spelat på Fuzz Festival sedan starten 2019:
Truckfighters (2019, 2021, 2022, 2023)
Skraeckoedlan (2019, 2021, 2023)
Greenleaf (2019, 2022)
Swan Valley Heights (2021, 2022)
Deville (2019, 2023)
Enigma Experience (2021, 2022)
Lowrider (2021, 2023)
Parasol Caravan (2019)
Witchrider (2019)
Motorowl (2019)
Electric Hydra (2019)
The Gristle (2021)
RoadKillSoda (2021)
Spiral Skies (2021)
Asteroid (2021)
Steak (2021)
Stoned Jesus (2021)
Vokonis (2021)
Dunes (2021)
Elden (2021)
Craneium (2021)
Besvärjelsen (2021)
Firestone (2022)
Astroqueen (2022)
Kal-El (2022)
Colour Haze (2022)
Kings Destroy (2022)
Dozer (2022)
Mammonaut (2022)
Gaupa (2022)
Death Ray Boot (2022)
High Desert Queen (2022)
Dark Ocean Circle (2023)
Bottenhavet (2023)
Saint Karloff (2023)
Khan (2023)
Hästspark (2023)
Tidal Wave (2023)
Kaiser (2023)
Black Rainbows (2023)
I Are Droid (2023)
Valley Of The Sun (2023)
Stonewall Noise Orchestra (2023)

Relaterade artiklar