INTERVJU: The Refreshments firar 20 år med “Rock N Roll Xmas”

The Refreshments firar 20 år med sin årliga turné Rock n roll Xmas, en för bandet lika solklar del av julen som självaste Kalle Anka på julafton. Vi tog ett litet prat om turnéjubileet med bandets ena sångare Joakim Arnell.

Det har gått 20 år sedan The Refreshments släppte julskivan “Rock N Roll Xmas” och bortsett från åren då coronapandemin satte käppar i hjulet så har bandet alltså genomfört en julturné varje år sedan dess. Fyra veckor per år under november/december är The Refreshments ständigt bokade och ger sig ut i landet med ett par gäster, under detta jubileumsår kommer man ha med sig Nisse Hellberg och Knock Out Greg. Joakim Arnell förklarar att Nisse Hellberg, som varit med på turnén förut, alltid är efterfrågad och att han kändes som en favorit i repris passande för 20-års jubileet. Knock Out Greg jämför Arnell med den framlidne ikonen Sven Zetterberg, något som också kändes rätt för detta forum. På frågan om vad man kan förvänta sig av jubileet i övrigt är dock Joakim Arnell något sparsam med orden.

– Det här är ju verkligen en tradition för oss. Jag kommer säkert prata lite i allmänhet om att det har gått så många år, men annars kommer det väl inte vara något annorlunda mot tidigare år. Publiken ska känna igen sig. Att vi skulle göra just julturné varje år var inte självklart, vi visste inte alls vad det skulle bli, säger Joakim.

Inför att The Refreshments släppte skivan “Rock N Roll Xmas” 2003 hade det till en början rått viss skepsis inom bandet kring om det verkligen var möjligt att som rockband göra en julshow.

– Vi tänkte att det inte passade ett rockband, man fick för sig att man skulle vara lite tuff sådär och det gick inte ihop med hela idéen om en julshow. Men sen slog det oss att både Chuck Berry och Elvis Presley hade ju gjort det, så varför inte vi? Vi har ju många gånger spelat tillsammans med olika dansband så det finns ingen konflikt mellan oss och det folkliga, säger Joakim.

2014 var ni ju även med i Melodifestivalen, vilket ju verkligen får klassas som något folkligt?

– Ja, det där ja, flinar Joakim innan han fortsätter: Det kanske är där smärtgränsen går då. Reaktionerna på Mello var väldigt blandade, en del tyckte det vi gjorde var bra, andra tyckte det var töntigt. Det var kul att testa men vi kommer inte vara med igen kan jag säga (skratt).

I år så är det femton städer som får besök av julturnépaketet, där premiären äger rum i Karlstad den 30 november och turnéavslut blir i Västerås den 17 december. Flertalet städer och lokaler är ständigt återkommande och Joakim lyfter fram konserthuset i Vara som något av en personlig favorit. Han förklarar att många arrangörer brukar efter avslutad kväll höra av sig och vilja boka om evenemanget direkt inför nästa år och att publiken även den ofta är densamma år efter år.

– Vi är som störst ute i glesbygden och har en något äldre publik, men det kan se lite olika ut beroende på om vi spelar i konserthus eller på bilträffar. Spelar vi på det sistnämnda kan det minsann dyka upp några motorburna ungdomar och raggare också, skrattar Joakim.

På frågan om han har något särskilt minne från de senaste 20 turnéerna så konstaterar han att det finns många men att det mest typiska är att fastna i en snöstorm. Kan just det vara orsaken till att den norrländska publiken fått stryka på foten inför turnéns jubileum?

– Det är inte alltid att få ihop schemat och att ha en pianist boendes i Skåne och få upp honom mot Kiruna kan vara lite svårt. I år är Bollnäs vår nordligaste destination och det hånskrattar ju bara folk där uppe åt haha. Men nästa år ska vi ta oss långt norrut också, då jävlar! säger Joakim.

Nyligen släppte The Refreshments även sitt nya album, “The Stiff One”, och utöver alla julsånger kan publiken även förvänta sig ett och annat stycke därifrån avslöjar Joakim.

Den 30 november har “Rock N Roll Xmas” premiär på Nöjesfabriken i Karlstad, då är det dags för publiken att ännu en gång bugga loss och sjunga med till gammal klassisk rock n roll.

– Kalla det gubbrock om ni vill men den här musiken passar överallt och vår kärlek till den här genren kommer aldrig dö ut, säger Joakim.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Joakim Arnell, The Refreshments

Relaterade artiklar