REPUBLIC 66 INLEDER SAMARBETE MED UNGA DEATH METAL-BANDET XORSIST

”Xorsist är den nya generationens svenska dödsmetall” säger SVT:s Per Sinding-Larsen och vi kan inte annat än hålla med. Sedan Sari H Wilholm grundade Republic 66 har ett av bolagets tydliga målsättningar varit att hjälpa unga band framåt i karriären, för att bokstavligen bidra till att svensk hårdrock och metal fortsätter leva och växa. Med det sagt har Republic 66 nu inlett ett samarbete med Xorsist. Högaktuella med sin andra fullängdare At The Somber Steps To Serenity (Prosthetic Records) kommer de nu att börja jobba aktivt med Republic 66 som bandets svenska PR-agent.

Annons 

 

BAKGRUND
Xorsist är en trio från Stockholm i åldrarna 18-21 år som spelar svensk dödsmetall av det klassiska slaget. Varför vi poängterar att det är just svensk dödsmetall det handlar om beror på att detta i princip är en alldeles egen stil och genre, formad under det tidiga 90-talet med band som Entombed och Dismember i spetsen. Då var alltså medlemmarna i Xorsist inte ens födda, men trots detta har de anammat stilen och soundet till 100% och känns som ett av de självklara banden att föra denna stolta tradition vidare internationellt. Den svenska dödsmetallen särskiljer sig från exempelvis amerikansk death metal, där band som Morbid Angel och Deicide också slog igenom under det tidigt 90-talet, fast med en renare ljudbild och mer tekniska låtar. Den svenska dödsmetallen är mörkare, lite mindre tillrättalagd och stökigare i sin framtoning – precis som Xorsist gillar det. 

NUTID OCH FRAMTID
Republic 66 grundare Sari H Wilholm hade endast hört talas om Xorsist vid några tillfällen tidigare när hon såg bandet för första gången på Debaser i Stockholm. Hon berättar:

”Jag var på Debaser för att se Dismember, men hade hört lite snack om just Xorsist. Jag blev golvad, de spelade som om det inte fanns en morgondag och man såg på publiken att detta verkligen var nästa generations fanbärare inom svensk dödsmetall. Jag var bara tvungen att ta mig an detta fantastiska band!”

Kort efter detta bokades ett möte och det var tydligt att man delade viljan att tillsammans hjälpas åt att säkra upp den svenska dödsmetallens framtid.

SKIVKONTRAKT OCH NYTT ALBUM
Den 6 oktober släppte Xorsist albumet At The Somber Steps To Serenity genom amerikanska bolaget Prosthetic Records, som sedan 1998 gett ut hundratals metalalbum. Trots bandets ringa ålder är detta faktiskt andra fullängdaren, då de på egen hand släppte plattan Deadly Possession förra året. Purfärska At The Somber Steps To Serenity är producerad av Tomas Skogsberg och har hyllats unisont av metalskribenterna med bland annat 8/10 i Sweden Rock Magazine, en genuin kärleksförklaring i Decibel Magazine och ett omnämnande i självaste AftonbladetPer Sinding-Larsen tog det så långt att bandet fick ett eget inslag i hans programserie PSL på SVT Play, där han fastslog att ”Xorsist ser det sköna i det brutala och hittar läkande kraft i mörkret. Både i det som omger världen och kanske även dig själv?” Dessutom tipsade Per om bandet i Morgonstudion på SVT.

Det råder alltså ingen tvekan om att Xorsist är heta, så om du är ett fan av klassisk svensk dödsmetall är det bara att åka med!

Xorsist – At The Somber Steps To Serenity (Prosthetic Records, 2023)

XORSIST
Gustav Ryderfelt – Vocals & Guitars 
Birk Castenmalm – Bass & Vocals 
Alphonse Bouquelon 
– Drums 

XORSIST ONLINE
Instagram
Facebook
Spotify
Prosthetic Records – Xorsist

Relaterade artiklar