Deathstars växer med tiden

Efter en längre Europaturné så avslutade Deathstars på hemmaplan med tre svenska spelningar, närmare bestämt i Karlstad, Stockholm och Göteborg. Vi var på plats i Slaktkyrkan i Stockholm för att ta tempen på vad som är ett av de allra hetaste svenska metalbanden just nu.

Annons 

 

Medans gemene man (och framförallt alla stackare som jobbar i köpcentrum) just nu konsumerar julmusik så är Slaktkyrkan sannerligen en frizon från allt sådant under denna kväll. Vädret har blivit något mildare och alla insnöade rockers och goth-romantiker har hittat “hem” till denna intima, nedsläckta lokal och avnjuta intensiv metal i form av förträffliga Liv Sin samt alternativ techno-rock i form av mystiska Priest, som agerar uppvärmare åt huvudakten.

Det är ett självsäkert Deathstars vi har att göra med, ett band med vind i ryggen som kan blicka tillbaka på ett 2023 fyllt av bejublade spelningar och det mycket väl mottagna albumet “Everything Destroys You“. När bandet nu äntrar scenen möts man dock av lite uppförsbacke, framförallt på grund av att ljudet är både svajigt och skramligt, vilket förtar en stor del av upplevelsen. Whiplasher Bernadottes sång dränks till och från av Nitros baskaggar och en stor del av den annars så påhejande publikkontakten uteblir, då ljussättningen är mörk och det mest är siluetter som uppenbarar sig på scen. Spelningen känns något ojämn, bandet kämpar på bra trots förutsättningarna men i vissa stunder känns det motigt även på den fronten. Skinny Disco och Cat Casino är två ständiga yrväder som alltid tar för sig av scenen och som tillför spelningen välbehövd energi, medans Whiplasher emellanåt känns lite sluten och mest går på rutin. Andra stunder tänder det till mer och alla komponenter klaffar.

Deathstars växer med tiden och i takt med att kvällens ljud förbättras och de mest välbekanta låtarna börjar radas upp så tänder både publik och band upp ordentligt och i den fartfyllda “Blitzkrieg” så riktigt kokar Slaktkyrkan, och trots en något tuff transportsträcka så blir kvällen som helhet lyckad.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: John Karlsson
KONSERT: Deathstars, Priest, Liv Sin
ARENA: Slaktkyrkan, Stockholm
DATUM: 2023-12-16

Relaterade artiklar