Muskelrock på Tyrolen firar 15 år – med “moppetema”

Hårdrocksfestivalen Muskelrock på Tyrolen har blivit en tradition som lockar besökare från när och fjärran till festplatsen i Blädinge. I sommar är det 15 år sedan festivalen startade och det ska firas med en mopedinspirerad jubileumsfestival 30 maj – 1 juni. Idag släpps biljetterna och den första bokade akten.

Annons 

 

Redan år 2009 startade den mysiga hårdrocksfestivalen som tog sitt namn från den Kanadensiska hårdrocksstjärnan Thor som hade sin storhetstid på 1970- och 80-talet. Thor kallar sin musik för Muskelrock, därför var han huvudakten på den första festivalen och har därefter blivit festivalens maskot och skyddshelgon.

När föreningen Tyrolens Vänner tog över den övergivna festplatsen år 2007, bestämdes det tidigt att en festival i egen regi, inspirerad av europeiska heavy metal festivaler, skulle sparkas igång. Målet var att boka riktigt bra band som många inte känner till och därtill skapa en extra mysig inramning i den unika parken, fylld av roliga överraskningar. Under åren har hundratals artister spelat på festivalen och flera osannolika bokningar har lockat besökare från hela världen. Förra året spelade band från bland annat Kanada, Indien, Mexiko och USA. Därtill var det besökare som rest från över 30 länder för att besöka Blädinges hårdrocksfestival. År 2024 firar festivalen 15 år och stoltserar därför med “moppetema”. Det kommer bli en rad olika mopedaktiviteter under festivalen och alla som kör moppe till Muskelrock kommer att få en extra överraskning.

Arrangören Tyrolens Vänner berättar:

“Det är fantastiskt hur mycket folk som har kommit på Muskelrock genom åren och hur många fina minnen som samlats här. Det har varit femton fina år, så nu hoppas vi att vi orkar köra på i 15 år till och att det fortsätter vara lika roligt stort intresse från både artister och besökare framöver också.

Idag presenteras också festivalens första bokning. Det engelska bandet “The Crazy World of Arthur Brown”, som slog igenom stort med superhiten “Fire” år 1968, kommer till Tyrolen i sommar för att uppträda på Muskelrock. Den numera 81-åringen är känd för sin spektakulära scenshow med färgglad ansiktsmålning, häftiga kostymer och en brinnande hjälm. Många stora artister har inspirerats av Arthur – både Alice Cooper & Iron Maidens sångare Bruce Dickinson brukar nämna honom som en viktig förebild.

Bandbokaren Jacob Hector avslutar:

“Det är fantastiskt att vi lyckats skapa denna mysiga lilla festival som fått kultstatus bland hårdrockare i hela världen. Det känns overkligt när man kollar tillbaka på allt som hänt under dessa femton år och alla fantastiska band som har spelat här. Man blir förbluffad när band från andra sidan jorden hör av sig och vill spela på Blädinges lilla festplats i Småland. Band som ofta bekostar sina egna resor för att de drömmer om att komma just hit.”

Festivalbiljetterna släpps redan idag med en begränsad del billiga “early birds”. Fler artister släpps löpande under de kommande månaderna. Håll utkik på Muskelrocks sociala medier för de senaste nyheterna.

Muskelrock
Hemsida TYROLEN

Relaterade artiklar