VIDEOPREMIÄR: F.K.Ü – The Spawning

“Aldrig en del av någon trend, det är skräck och metal till slutet”, så beskriver F.K.Ü sitt nya album, The Horror And The Metal. Singeln The Spawning släpptes för några veckor sedan och nu är det dags för en animerad video och nu har ni som Rockbladets läsare möjlighet att se videon en liten stund före alla andra.

Annons 

 

Den avslutande raden till titelspåret på det nya albumet sammanfattar ganska mycket essensen av F.K.Ü.
Kraftigt inspirerad av 80-talets skräckfilmer och crossover thrash metal (mest S.O.D. om jag ska vara ärlig) fröet till det som skulle bli F.K.Ü. planterades redan 1987, men det skulle dröja ytterligare 10 år innan killarna fick ihop sig och faktiskt skapade lite musik för världen att höra. På den tiden i slutet av 90-talet var att spela den här typen av musik förmodligen det mest ocoola man kunde göra, men de har alltid hållit fast vid sina knivar och gjort sin egen grej och aldrig följt trender i den nuvarande musikscenen. Nu, efter 5 album och otaliga liveshower, har F.K.Ü. återvänder med sitt mest definierande och hårdslående album hittills: The Horror And The Metal.

Albumet är ett enkelt uppdrag och tjänar till att cementera de två grundpelarna i F.K.Ü. Skräck är det övergripande temat för bandet och dess filmer från 80-talet fungerar som deras främsta lyriska och visuella inspiration, och Metal är det som rinner genom dessa killars ådror. Med en fot i Bay Area thrash metal och en i crossover metal från östkusten har de skapat sitt eget hopkok av thrashing skräckmetallsånger som säkerligen kommer att antända alla mosh pit.

Återigen producerad av bandets sångare (som vi i det här fallet kommer att referera till med hans födelsenamn) Lawrence Mackrory (BLOODBATH, KATATONIA, VOMITORY), låste bandet in sig i Rorysound Studios i början av 2023 för att börja spela in det nya albumet. När de efter ett par månader äntligen dök upp genom ytterdörren (inte olikt hur Jack Torrance bröt igenom badrumsdörren med en yxa) hade de skapat ett skräckmetallmästerverk som kommer att eliminera all osäkerhet om vad deras avsikter är. Även om de aldrig lämnade, är det dags för alla att veta att F.K.Ü. är tillbaka!

Citat från bandet om albumet:
“Vi har aldrig tidigare känt oss så säkra på ett album. Vi ville vara direkta och raka och vi trimmade verkligen fettet av de här låtarna och gjorde dem till det bästa de kan vara. Varje sekund på albumet behövde vara engagerande och vi känner verkligen att vi har uppnått det. När allt kom ihop kände vi att istället för att skapa ett intrikat konceptalbum, borde vi bara vara så raka som möjligt. Det är därför vi helt enkelt bestämde oss för att kalla albumet “The Horror And The Metal”, för att bara göra det så definierande som möjligt, en mission statement för vad det här bandet handlar om.”

Om den nya singeln hade de detta att säga:

“Hatar du inte bara när du trodde att du äntligen kunde slappna av på stranden med en drink i handen och sedan biter en flygande mutant piraya av ditt huvud. Den här catchy mosh-låten kommer definitivt att få dig att behärska gropen. Texten till den här låten är inspirerad av filmen Piranha II – The Spawning, som regissören James Cameron kallar den “bästa flygande piranhafilmen som någonsin gjorts.” Fenor, tänder, vingar, död!!!”

F.K.Üs nya singel “The Spawning” släpptes den 24 november på Despotz Records, deras nya album med namnet The Horror and the Metal är satt till den 9 februari.

Relaterade artiklar