NYTT ALBUM: Bright & Black – “The Album”

Orkestrerad musik och metal. Två världar som vanligtvis existerar i parallella universum, och som äntligen möts och skapar något som tillfört en helt ny dimension inom den symfoniska musiken.

Kärnan i Bright & Black är musiken, där de medverkande är Eicca Toppinen (Apocalyptica), Fredrik Åkesson (Opeth), Erik Danielsson (Watain), Nico Elgstrand (Entombed AD), Tomas Haake/Dick Lövgren (Meshuggah), Jacob Hellner (Rammstein, Clawfinger, Apocalyptica, Entombed AD) och estländske dirigenten Kristjan Järvi.

Den fulländade Dolby Atmos-produktionen spelades in hösten 2022 i estländska radions studio i Tallinn tillsammans med den 65 personer starka symfoniorkester Baltic Sea Philharmonic, under ledning av Kristjan Järvi.

För produktionen står Jacob Hellner, som för många är synonym med Rammsteins albumproduktioner.
Orkestrering av Jonny Abraham.
Kompletterande inspelningar har gjorts på Urban Sound i Oslo, efterproduktionen och mixen skedde på Big Island Sound i Stockholm.

BRIGHT & BLACK LIVE ON STAGE
Musik kan vara magi. Och magin med musik speglas sällan bättre än när den framförs live. Kristjan Järvi och Baltic Sea Philharmonic har hänfört publik runt om i Europa under många år, med en helt egen uppfattning om hur en orkester ska uppträda. Inga noter. Inga stolar. Att stå och spela skapar en dynamisk, organisk och mycket annorlunda upplevelse. Med Eicca Toppinen som frontman kommer Bright & Black att bli någonting utöver det vanliga, både för den som uppskattar orkestermusik och den som dyrkar metal.

Bright & Black spelar live:

7 mars 2024 (EST) Tallinn – Alexela Concert Hall
8 mars 2024 (SWE) Stockholm – Filadelfia Convention Center
11 mars 2024 (GER) Berlin – Berlin Philharmonie 
14 mars 2024 (HKG) Hongkong – Hong Kong Arts Festival

Eicca Toppinen
Eicca Toppinen, frontman i finska Apocalyptica och solist i Bright & Black. Tidigare student på Sibeliusakademin. Har komponerat en mängd produktioner för scen och film. Har skapat metal på cello i 25 år.

Kristjan Järvi
Tallinn-baserade Kristjan Järvi, dirigent, producent och kompositör från en familj av stora dirigenter. Både Kristjan och hans far Neeme och brodern Paavo hanterar taktpinnen för några av världens största orkestrar. Kristjan har ett rykte om sig att vara en innovativ och vågad dirigent inom den klassiska scenen och rör sig fritt mellan olika stilar och genrer. Tillsammans med sitt team styr han bolaget Sunbeam Productions. Kristjan är också huvuddirigent och artistisk ledare för Baltic Sea Philharmonic.

Jacob Hellner
Jacob Hellner, stockholmsproducenten som skapat cutting edge metal i 30 år för artister som bl a Rammstein, Clawfinger, Apocalyptica och Entomed AD. Förutom producentuppdrag skapar Jacob även musik för TV-, film -och scenproduktioner. Jacob är tillsammans med Per Kviman initiativtagare och konstnärligt ansvariga i projektet Bright & Black.

Per Kviman
Per Kviman driver Versity Music, ett managementbolag som startade 2003. Per har en bakgrund som A&R för bolag som RCA (UK), MVG och Wire Records (SE) och står bakom flera platina- och guldsäljande album och artister runt om i världen. Per innehar också en position som styrelseordförande för European Music Managers Alliance (EMMA), världens största organisation för artistmanagers.

“The album” tracklist (01:05:36):
1.Nidhugg (08:43) 
2.Bloodgrind (04:31)
3.Can’t Explain This (04:41)
4.Collateral Damage (09:35)
5.The Secret (07:53)
6.Mounts of Misfortune (05:42)
7.Armies of the Preposterous (05:19)
8.A World of Strange (04:23)
9.From Dust and Mud (01:32)
10.And Flesh And Blood (03:02)
11.Midnite Son (05:17)
12.End of All 04:51)

“The Album” släpptes den 26 januari 2024 .

Sverigedatum:
8 mars 2024 (SWE) Stockholm – Filadelfia Convention Center – BILJETTER

Relaterade artiklar