Artisterna för Nemis på Sweden Rock Festival 2024 klara

Från bluesrock till black metal och allt däremellan. Det finns något för alla smaker bland de åtta akter som nu presenteras för Nemis på Sweden Rock 2024. Nemis (New Music In Sweden) är Studiefrämjandets livescen för ny svensk musik och ännu oetablerade artister. Nemis är på plats på Sweden Rock Festival torsdagen den 6 juni.

Annons 

 

Över tvåhundra artister har i år ansökt om att få spela på Nemis. I urvalsprocessen har fokus varit att lyfta fram nya spännande artister, samtidigt som hälften av de utvalda banden ska vara jämställda, kvinnodominerade eller frontas av en kvinna.

– I sommar har över 140 band från Studiefrämjandets musikverksamhet fått den stora äran att spela på Sweden Rock Festival och vår Nemisscen. Det här är ett helt fantastiskt samarbete som pågått sedan 2006. Med allt från black metal till tung bluesrock vill vi visa på bredd, och det var verkligen ingen lätt match att välja ut de åtta lyckliga banden till årets festival. Vi hade 210 ansökningar med grymma artister att välja på. Nemis huserar återigen på Pistonhead Stage – i år på självaste nationaldagen. Passa på att upptäcka ett nytt favoritband. Vi ses där!, säger Andreas Westholm, utvecklingsledare för musikverksamheten på Studiefrämjandet.

Nemis är sedan länge ett självklart inslag på många svenska festivaler, och har funnits sedan 2006. Scenen på Sweden Rock Festival är den mest långlivade av dem alla. Detta blir 17:e året för det lyckade samarbetet mellan Studiefrämjandet och Sweden Rock.

– Det är väldigt kul att vi genom samarbetet med Studiefrämjandet har möjlighet att bidra till tillväxten av nya band i vår genre. Det är dessutom ett väldigt uppskattat inslag hos publiken, vilket ger grymma förutsättningar för banden som får chansen, att verkligen bryta ut och visa vad de går för, säger Kalle Blomgren, bokningsansvarig och vice vd på Sweden Rock Festival.

————————————————-

ARTISTERNA PÅ NEMIS SWEDEN ROCK FESTIVAL 2024:

CHAINSAW HOLIDAY
Bandet bildades 2019 och avsikten sedan start är att skapa en form av metal baserad på 80-talets tuggande riff, med inslag av såväl extreme metal som punk. 2021 släpptes första EP:n och bandet fick äntligen göra sin livedebut. Året därpå såg ny line-up dagens ljus, bandet gick till final i musiktävlingen Nestor Next 2023 och två stenhårda låtar har släppts sedan dess. Ambitionen är att skriva musik som aldrig står still och det lär inte heller publiken göra.

EBBA BERGKVIST & THE FLAT TIRE BAND
Ett ungt bluesrockband som det snackats om ett tag nu, vilket styrks av att flertalet välrenommerade musikskribenter hyllat dem upprepade gånger. Redan som 20-åring debuterade Bergkvist med EP:n ”Alright” (2019) och därefter har det verkligen rullat på. Bandet rör sig fritt mellan tunga riff, garagerock och hjärtskärande blues. Det blir inte mer genuint än såhär. 

HELLGROOVE
Runt 2017 när allt tog sin början var denna konstellation tänkt som ett renodlat studioprojekt. De spelade in låten “Hell’s Gates” med Björn ”Speed” Strid från Soilwork på gästsång, vilket blev något av en hit. Därefter experimenterade man med sitt sound under några år, innan man 2022 landade i nuvarande sättning med Emelie “Miss M” Reboira på sång. Sedan dess har tre brutala låtar släppts och Hellgroove står redo att ta sig an de större scenerna. 

NAZGHOR
Detta gäng har sedan 2012 levererat en kavalkad av blod, svett och sataniska kompositioner. Senaste skivan “Seventh Secular Crusade” släpptes 2022 och därefter har bandet fokuserat på att turnera. Nazghors välspelade black metal är brutal och ondskefull, men samtidigt melodisk och stämningsfull. Vässa hornen och förbered er på en show ni sent kommer glömma.

REXORIA
Stilen benämns ofta som melodisk metal, andra säger power metal. Frågar du Rexoria så tycker de att du avgör bäst själv. Första singeln kom 2017 och därefter har de gjort flertalet turnéer i Europa med bland annat Battle Beast, Dynazty, Bloodbound och Sirenia. Förra året släpptes deras tredje album ”Imperial Dawn” som är fullproppat med storslagna refränger och tunga gitarriff. Utmärkande för bandet är sångerskan Frida Ohlin som står för kraftfull sång och en tydlig scennärvaro.

SVARTA SANNINGAR
Ockult rock på svenska sedan 2017 med inslag av såväl Kent och Depeche Mode som Ghost och Opeth. Enligt obekräftade rykten har Svarta Sanningar kopplingar till ett ockult ordenssällskap med samma namn. Med sina EP:s ”Kapitel 1” (2018) och ”Kapitel 2” (2021) i ryggen vet vi åtminstone med säkerhet att portalen till mörkret alltid står öppen.

THE DRIPPERS
Sedan starten 2016 har The Drippers varit ett av de mer framstående namnen inom den nya vågen av actionrock. Med ett sound baserat på band som The Hellacopters, Motörhead och Gluecifer har de byggt upp en fanbase tack vare starkt låtskrivande och en vansinnig liveshow. Bandets två frontfigurer, William Dickborn och Viktor Skatt, blev dessutom handplockade av Mikkey Dee för att tillsammans framföra Motörhead-klassiker inför utsålda hus i hela Norden.

WE ARE TO BLAME
Vad händer när glädjen i Astrid Lindgrens underbara berättelser flätas samman med den melankoli som föds ur de ändlösa nätterna norr om polcirkeln? Svaret är musik. We Are To Blame är en blandning av influenser från power, melodisk death och progressiv metal. Med hjälp av både symfoniska och elektroniska element skriver bandet låtar med starka identiteter, catchy sång och ett tydligt nytänk.

————————————————-

Om Studiefrämjandet

Studiefrämjandet vill ge människor kunskap och kraft att forma sin framtid. Vi är ett av Sveriges största studieförbund med ett brett utbud av studiecirklar, utbildningar, kulturupplevelser och föreläsningar. Varje år samlas över 200 000 deltagare i våra studiecirklar och kurser.

————————————————-

Relaterade artiklar