Blackberry Smoke – Be Right Here

Åtta kan vara ett årtal. Åtta är också det heltal som följer sju och föregår nio. Åtta är också en siffra. Åtta är också ett mycket karaktäristiskt steg för den argentinska tangon. Åtta är också antalet studioalbum som Blackberry Smoke nu har släppt.

Annons 

 

De har även den här gången samarbetat med min favoritproducent Dave Cobb. Albumet Dig a Hole är inspelat i Nashville i anrika RCA Studio A. Där har Cobb hållit till under många år nu. Slutjusteringarna har bandet och Cobb, gjort i den sistnämndes studio i Savannah, Georgia.

Om du tar dig till Gamla testamentet i Bibeln och slår upp Ordspråksboken 26:27 kan du läsa att den som gräver en grop för en annan människa faller själv i den, och den som rullar en sten för att orsaka skada får den över sig själv. Det är oklart om det ordspråket var inspiration på något sätt till Dig a Hole som är först ut på Blackberry Smokes nya skiva. Det var den första låten som Charlie Starr slutförde till skivan och låten byggde på ett gammalt gitarriff och ett Wurlitzer-riff som Brandon Still skrev till refrängen. Det är inte hammaren och skäran, men väl Hammer and the Nail som tar vid och ibland är vi den ena och ibland är vi den andra i den här berättelsen. Like it Was Yesterday gungar igång i månljuset och det gäller att leva i nuet innan morgondagen hinner ta över. Ditt leende syns på väldigt långt håll berättar Charlie Starr i början av Be so Lucky. I Azalea doftar det av folkmusik. Starr har skrivit låten tillsammans med Travis Meadows och det är inte en sång fylld av lycka, men i slutet finns ett stråk av optimism. Bakgrunden till det är att både Starr och Meadows är pappor och vill skicka med att du ska hålla dina barn så nära som möjligt utan att kväva dem.

Vi kommer inte att leva för evigt är ett ämne som blir avhandlat i Don’t Mind if I Do. Det gäller att ta vara på den tid vi har här på jorden. Ett stilla och skönt riff inleder Watcha Know Good, som Starr har skrivit tillsammans med Brent Cobb. Det sköna sydstatsgunget i den låten fastnar i mina öron och går gärna om och om igen. Det finns inte någon anledning att oroa dig för mörkret oavsett om det mesta ser ut att gå åt skogen. Mörkret är inget annat än Other Side of the Light och här är låtskrivandet delat med Levi Lowrey. Little Bit Crazy är den andra låten som Starr skrivit tillsammans med Travis Meadows. Den börjar a capella, innan det medryckande gitarriffet gör om låten till en skön rockstänkare. Balladen Barefoot Angel kan vara Charlie Starr som sjunger en hyllning till sin fru eller någon annan kille som sjunger om sin fru. Starr säger att han inte kan göra något utan henne och när han är orolig och känner sig nere, så gör hon allt bättre. Låten doftar även en hel del av The Steel Woods i mina öron.

Blackberry Smoke är pålitliga och har gjort ett till skönt album fyllt av sydstatsrock. Det gungar taktfast och riffen gör att det spritter i benen när jag skruvar upp volymen vart efter skivan griper tag i mig. Passar du även på att lyssna på texterna får du dig också till livs tio sköna berättelser. De är inte alltid ljusa, men det finns hopp och den avslutande kärlekslåten till Charlie Starrs fru är mycket vacker.

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)

BAND: Blackberry Smoke

ALBUM: Be Right Here

RELEASEDATUM: 2024-02-16

SKIVBOLAG: 3 Legged Records

BÄSTA LÅT: Tillsammans med Dave Cobbs kusin Brent har Charlie Starr komponerat ett litet mästerverk när de fångade Whatcha Know Good.

LÅTLISTA – BE RIGHT HERE

1. Dig a Hole

2. Hammer and the Nail

3. Like it Was Yesterday

4. Be so Lucky

5. Azalea

6. Don’t Mind if I Do

7. Watcha Know Good

8. Other Side of the Light

9. Little Bit Crazy

10. Barefoot Angel

BANDFAKTA – BLACKBERRY SMOKE

MEDLEMMAR

Charlie Starr – Sång och gitarr

Paul Jackson – Gitarr och sång

Richard Turner – Bas och sång

Brit Turner – Trummor

Brandon Still – Keyboards

DISKOGRAFI

Stoned (2022)

You Hear Georgia (2021)

Homecoming: Live in Atlanta (2019)

Like An Arrow (2016)

Holding All The Roses (2015)

Leave A Scar (Live) (2014)

Whippoorwill (2012)

Little Piece Of Dixie (2009)

Little Piece Of Dixie (EP) (2008)

New Honky Tonk Bootlegs (EP) (2008)

Bad Luck Ain’t No Crime (2004)

Relaterade artiklar