Jay Smith redo för Melodifestivalen

Hårdrockaren Jay Smith vann Idol 2010, gick över till country, fortsatte ge ut musik och har ständigt varit ute på vägarna. Nu tar han steget ut på en ännu större scen, då han debuterar i Melodifestivalen, med en låt skriven av bland andra systern Maria Smith och Victor Thell (Smith & Thell). Vår reporter André tog pulsen på Jay inför detta.

Många har beskrivit det här som en comeback för dig, men du har ju varit ute och spelat på många ställen genom åren och fick också en hel del framgång med singeln ”God Damn You”. Håller du med om att det här är en comeback?

– Det beror lite på vad man har för perspektiv. Jag har inte ju inte deltagit i så mycket mainstream-grejer eller varit så mycket i TV sedan Idol, så det är väl en comeback i det avseendet. Men ”God Damn You” var en populär låt och även mitt album ”Young Guns” streamade hyfsat men då kom covid så jag fick inte chansen att bygga vidare på det. Men jag har varit ute och spelat mycket, som speleman. Men som independent når du förstås inte ut på samma sätt som om du är med i TV.

Hur ser din relation ut till Melodifestivalen?

– Den är inte särskilt stark. Jag såg ett avsnitt för några år sedan när min syster Maria var med som låtskrivare, men annars har jag nog inte sett sedan 90-talet när Carola sjöng ”Fångad av en stormvind”.

Smith & Thell har ju varit med och skrivit låten du själv ska tävla med nu. Hur gick allt det här till, var låten planerad för just Mello?

– Under pandemin var det mycket som var upp och ner för mig. Jag jobba heltid som takläggare och försökte driva ett bolag samtidigt, vilket framför allt var tufft under pandemin när jag inte kunde vara ute och spela. Det fanns perioder då jag tänkte att jag kanske blir tvungen att lägga ner musiken. Men så hörde ett låtskrivargäng med Mello-erfarenhet av sig och ville jag skulle sjunga in några demos.

– Inte så lång tid efter det här så hade vi en familjemiddag och då berättade jag för Maria om demo-erbjudandet, men då sa hon ”Om du vill göra Mello, kan du väl göra det med oss?”. Jag hade utgått från att de vare sig hade tid eller lust men den här middagen ändrade på det och blev startskottet. De hade faktiskt redan en låt klar, som vi sedan satt och skrev om lite så att den skulle passa mig. Låten skickades in redan ifjol men då blev vi nekade och ombedda att skicka in den i år i stället.

” Back to my roots” heter låten. Vad handlar den om och påminner den något om dina tidigare låtar?

– Ja, jag tror nog man kommer känna igen soundet. Bred country med fingertoppskänsla och en något poppigare ton. Den handlar väl kort om att alla någon gång trillar men reser sig igen. Den handlar inte nödvändigtvis om mig själv, även om jag kan relatera. Det tror jag andra också kommer kunna göra.

Du ska tävla i Löfbergs Arena i Karlstad. Där uppträdde du redan i ”Idol” och gjorde succé med din version av ”Like A Prayer”. Känns det extra bra för dig att komma tillbaka till just den arenan?

– Det blir lite av en favorit i repris, flinar Jay innan han fortsätter: Det blir kul, men jag kan inte luta mig tillbaka bara för att jag känner till arenan. Bara för att det gick bra där senast kan jag ju inte ta för givet att det gör det igen. Jag försöker inte spekulera så mycket om hur det ska gå och så, jag vill bara fokusera på att visa upp min låt. Mello blir första släppet i en serie av kommande singlar, då vi har skrivit flera låtar som ska släppas framöver. Målet är att det ska bli en EP. Jag har även börjat med TIK-TOK där jag lägger ut lite covers.

Slutligen: Vill du vinna?

– Det hade varit kul! Man gör så gott man kan och om det leder till vinst är det ju kul, även om det inte är det allra viktigaste. Det är en stor plattform där det är taktiskt att visa upp sig så man får fortsätta spela.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Jay Smith
AKTUELL: Deltar i Melodifestivalen 2024, den 2/3 med låten ”Back to my roots”.

Relaterade artiklar