Lucifer förför på Europaturnépremiär

Lucifer släppte nyss sin femte platta påpassligt titulerad Lucifer V och drog igång sin Europaturné på Musikens Hus i Göteborg tillsammans med Tyska The Night Eternal samt Göteborgska Crank. Det blev en njutsam kväll med härlig livemusik.

Annons 

 

THE NIGHT ETERNAL

Med enbart ca 70 personer på plats drog The Night Eternal från Essen, Tyskland igång kvällen med ett hedervärt framträdande som startade med senaste albumavslutaren Between The Worlds. Det var ett bra drag från början till slut med en del stämningsfulla partier emellanåt. Trots att en del spelfel dök upp i solon och mer komplicerade partier störde det inte alls, det var riktigt god stämning med den högenergiske sångaren Ricardo Baum som ofta lät som en ordentligt uppiggad variant av Glenn Danzig. Efter inledningen mattades energin av något men alla parametrar föll dock på plats när de i andra hälften av setet drog av Stars Guide My Way från andra och även senaste plattan Fatale. En riktigt bra uppvärmning på kvällen.

CRANK

Tyrant-Eriks sidoprojekt till NifelheimCrank – där han har bytt ut basen mot sång och gitarr förärade Musikens Hus som uppvärmare till Lucifer. Fast uppvärmare och uppvärmare… det var tydligt att en del endast var där för Crank då publikdeltagandet hade ökat påtagligt jämfört med den publiksiffra som The Night Eternal förärades med, så man får nästan kalla dem co-headliner istället. Deras uppenbarelse var väldigt Motörhead-esque i sina jeansmunderingar och solglasögon och visst hade de något lika skitigt och svängigt musikmässigt att backa upp det med. Konsertöppnande Rebels of the Night refrängen satt tight och allt var en humörhöjare som man vill ha mer av. Visst svajade det lite i framförandet här och där, gissningsvis p g a att detta var ett av deras få liveframträdanden hittills, men alla poser och riff satt klockrent. Det syntes att de hade kul och det smittade av sig till alla som var där. Att vi dessutom bjöds på en ny låt i och med Snitches Gets Stitches skriven av bandets basist samt ett snabbt inkastat extranummer i och med covern Born to Be Wild var ju bara det en skön överraskning.

LUCIFER

Med ett rykande starkt färskt album i bagaget körde Lucifer sin Europaturnéstart på lilla Musikens Hus i Göteborg. Vilken skön start ändå – direkt när introt gick igång kändes den där sköna mysiga kusliga känslan som ibland kan infinna sig live och när de drog igång med Ghosts var det med en härlig energi och spelglädje. De syntes att de var taggade och laddade från tårna att stå på scen igen. Johanna Sadonis bjöd förutom på skönsång som vanligt på ett otroligt minspel och poser som inte bara passade musiken perfekt utan förförde oss närmast i hypnos. Hon är verkligen en självklar frontfigur. Då Nicke Andersson inte dunkar på skinnen för Lucifer förrän halvvägs in i turnén denna turnévända så hade Adam Lindmark fått ta plats på trumpallen i hans ställe och levererade med den äran och en påtalbar spelglädje. Johanna skojade också lite finurligt i linje med deras musiktema om att Nicke låg i kistan de hade som scendekoration på scenen – härligt.

Premiärspelningen på turnén innebar såklart luftande av nya spår vilka satt perfekt i setet. Vi blev bjudna på totalt 5 spår från Lucifer V varav 4 var livedebuter! Helt rätt låtval också i och med At the Mortuary, The Dead Don’t Speak, A Coffin Has No Silver Lining, Slow Dance in a Crypt samt Maculate Heart – även om jag saknade superstarka albumöppnaren Fallen Angel. Att gitarristerna Linus Björklund och Martin Nordin tillsammans med basisten hade ett sånt rörelsemönster som genom hela konserten påvisade deras fröjd att åter vara på scenen samt att de dirigerade fokuspunkterna i musiken för publiken med en charmerande touch var underbart att se. Johanna nämnde att de hoppades att vi inte hört spelfelen i framträdandet och det kan jag lätt säga att med det här framträdandet så var det inte något som märktes alls. Medlemmar från båda förbanden sågs i publikhavet under Lucifer och det var väldigt god publikstämning under hela konserten. Hon är expert på att trollbinda sin publik den där Johanna! När hon underfundigt gick fram till Linus under huvudsetsavslutande Bring Me His Head och höll upp hans hår som en snara bakom hans huvud drogs det på smilbanden både här och där i lokalen. Numera nästan cementerade gigavslutande Reaper on your Heels med sitt solocrescendo i slutet satt fortfarande som en smäck avslutade konserten som alltid på topp!

Förresten – och förlåt i förhand för nörderiet – det är ändå värt att notera är att de spelade 5 låtar från Lucifer V och 4 från Lucifer IV och 3 från Lucifer III och 2 från Lucifer II… hade de bara lagt till en låt från Lucifer I så hade ju setlistan varit homogent proportionellt trogen skivnamnen i skivkatalogen, men kan ju bli ett problem med konsertlängden inför nästa skiva. Dock är det ju osäkert om den får namnet Lucifer VI, så det kan ju gå ändå.

Stark turnédebut från Lucifer med ett solitt framträdande!

TEXT & MOBILFOTO: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
KONSERT: Lucifer, Crank, The Night Eternal
ARENA: Musikens Hus, Göteborg
DATUM: 2024-02-01
BÄST: Johannas publikkontakt och förförande minspel

Relaterade artiklar