‘Run For Your Life’ – ny singel och video från Beastö Blancö

Det amerikanska bandet Beastö Blancö kommer att släppa sitt fjärde studioalbum senare i år, och nu har den första singeln från albumet släppts. Låten heter “Run For Your Life”, och har också fått en egen video som släpps idag, inspirerad av bandets äventyr i serietidningarnas värld. Bandets musik kännetecknas sedan tidigare av många tunga riff, ett starkt basdriv och melodiska refränger. Den nya singeln är en adrenalinfylld låt som innehåller en väl avvägd blandning av rå kraft och medryckande melodier. 

Annons 

 

Men vi kanske ska ta det från början. Beastö Blancö bildades i USA år 2012 av Alice Coopers basist Chuck Garric tillsammans med Chucks gode vän gitarristen Chris Latham, känd för fansen under namnet Brother Latham. Chuck sjunger och spelar gitarr i Beastö Blancö, och Brother Latham är bandets sologitarrist. Basisten heter Jan LeGrow och är den enda i bandet som inte är bosatt i USA, han bor istället i Tyskland. Bandets trummis heter Sean Sellers. Chuck stod från början för huvuddelen av sången, men bandets kvinnliga sångare har med tiden fått allt större utrymme. Vem är den kvinnliga sångaren då, månntro? Jo, sångerskan i bandet är ingen mindre än Alice Coopers minst sagt uttrycksfulla dotter; Calico Cooper. Från början ville Chuck ha med henne i bandet för att kunna få till en eldig och teatralisk liveshow, men redan på det andra albumet fick Calico allt större utrymme att sjunga själv. På det albumet får vi för första gången bekanta oss med en av Calicos scenpersonligheter, Machine Girl, genom låten med samma namn. Från och med det tredje albumet framgår det väldigt tydligt att bandet numera har två fullvärdiga sångare och frontfigurer. 

Alice Coopers basist och Alice Coopers dotter frontar alltså ett band tillsammans, men man ska ha klart för sig att Beastö Blancö inte är någon förlängning av Alice Coopers musik. Nej, Beastö Blancö har ett helt eget sound. Deras musik är generellt lite hårdare, lite tyngre och har en råare attityd, men samtidigt är musiken väldigt melodisk med en klassisk rock’n’roll-känsla i botten. Arvet från Calicos pappa Alice lyser främst igenom i bandets teatraliska scenshow, men även scenshowen är ett eget väsen där Calicos alter ego svingar loss med spikklubban på scenen om hon inte är upptagen av andra farliga hyss. 

Inspirationskällorna är från början band som Motörhead och White Zombie, vilket hörs särskilt tydligt om man lyssnar på debutalbumet Live Fast Die Loud från 2012. Debutalbumet har det råaste soundet av de tre studioalbum som har släppts hittills. Album nummer två, det självbetitlade albumet från 2016 har ett lite renare och mer nyanserat sound, och på det tredje albumet, We Are, har soundet finslipats ännu ett snäpp. 

Nu väntar fansen med spänning på det fjärde studioalbumet, som den här gången blir ett konceptalbum. År 2022 gavs det ut ett seriealbum, ja alltså en serietidning, med namnet Beastö Blancö Spacewave Conquest, där bandet förevigades som seriefigurer. När man läser beskrivningen av den nya musikvideon känns det inte så långsökt att dra slutsatsen att seriefigurerna nu har fått liv i den nya videon. Så här står det nämligen att läsa om musikvideon, fritt översatt från engelska:

“Yttre rymdens hårdrockande legosoldater, Beastö Blancö, är ute på ett livsfarligt uppdrag för att rädda gruppens bortförda medlem Machine Girl. Hon var ute på ett räddningsuppdrag som gick väldigt snett! Machine Girl ignorerade gruppens vädjan att inte ge sig av ensam. Hon blev övermannad och tillfångatagen av den onde rymdhärskaren Max, tillsammans med den armé av ansiktslösa häxor som går i hans ledband. Max har velat ha henne i århundraden, och nu är hon hans. 

Väl medvetna om att det är en fälla tar sig Beastö-gänget, utrustade med sprängämnen,  ombord på Max tungt beväpnade fartyg. Där kämpar de sig fram till  Machine Girls cell. Även om det leder till en säker död så är de ett team och de lämnar ingen bakom sig. De ska befria henne. Eller dö medan de försöker.  De hittar henne mörbultad och blödande i sin cell och ser till att hon återfår sitt hemliga vapen. Machine Girl leder anfallet när de slår ut skurkarna, och de springer för livet för att ta sig ut från Max fartyg. Precis innan det exploderar upptäcker Machine Girl en ung, rädd kvinna som gömmer sig i mörkret, även hon tillfångatagen och skadad. Kommer hon att lyssna på cyborgen inom sig och rädda sig själv? Eller finns det en tillräckligt mänsklig sida inom Machine Girl för att hon ska vända om och rädda flickan, precis som vännerna räddade henne själv? Kolla på videon för att få svaret!”

Musikvideon har regisserats av Calico Cooper, och varje spår på albumet kommer att få en egen musikvideo.

Inför det nya albumet har bandet bytt skivbolag till COP International, och albumet har spelats in i Tyskland under ledning av producenten Chris Harms, även känd som sångaren i Lord Of The Lost

BANDFAKTA – BEASTÖ BLANCÖ

MEDLEMMAR
Chuck Garric – Sång, gitarr
Calico Cooper – Sång
Brother Latham – Gitarr
Jan LeGrow – Bas
Sean Sellers – Trummor

Hemsida

Instagram

Facebook

Svensk fansida

Spotify

YouTube

SKRIBENT: Tamara Chastain (tamara.chastain@rockbladet.se)
FOTO: Jed Williams

Relaterade artiklar