SCARLET: “Vi vill nå ut och stärka människor”

SCARLET är redo för Melodifestivalen 2024 där de ska uppträda med låten “Circus X”. Vår reporter André tog ett snack med Scarlet och Thirsty för att höra mer om detta.

Sedan 2018 har SCARLET, med sitt säregna uttryck, blivit en snackis inom rockvärlden och populariteten har vuxit snabbt med åren. SCARLET är idag en duo, bestående av Scarlet själv samt Thirsty. Dessa två har stått sida vid sida enda sedan musikprojektet SCARLET föddes, men det var först 2021 som de officiellt blev en duo, även fast en stor del av publiken redan betraktade dem som det.

– Det låg och puttrade och var naturligt att ta steget fullt ut till duo. Vi skulle väl egentligen redan gjort det från början i tanke på hur det hela utvecklades, säger Scarlet.

– Det var självklart att tacka ja, säger Thirsty.

– Jag orkade inte längre med hennes tjat om att få stå längst fram bredvid mig hela tiden så det blev lättare att släppa garden och säga “ok då, du får vara med”, skämtar Scarlet varpå båda två skrattar.

I och med att Thirsty varit med på scenen sedan start så kan det vid första anblicken vara svårt att se vad som förändrats rent konkret. Duon förklarar dock att de förändringar som det officiella duo-bildandet inneburit är att Thirsty nu sjunger mer på de låtar som ges ut och att de numera även skriver all musik ihop. De är även tydliga med att bandnamnet ska skrivas med versaler.

På lördag, den 24:e februari, ställer sig duon på scen i den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2024. Tidigare har band som Eclipse, Lillasyster och inte minst Smash Into Pieces satt avtryck i Melodifestivalen och nu är det alltså SCARLETs tur. Under vårt samtal avslöjar duon att de redan fått flera bokningar och spelningsförfrågningar som en direkt påföljd av det bekräftade Mello-deltagandet. Bland annat kommer SCARLET göra comeback på sommarens Sweden Rock Festival, där man senast spelade 2019.

– De passar på att boka oss nu innan vi blir för dyra, säger Scarlet med ett litet skratt.

Att ställa upp i Melodifestivalen var inte en självklarhet, även fast frågan har varit uppe på bordet ett flertal gånger genom åren, då både SVT och skivbolag har velat se SCARLET ställa upp.

– Första gången tänkte vi “Hell No”, men med tiden har pusselbitarna fallit på plats. Vi ställde oss själva frågan vad vi tycker är viktigast och det är att vi vill stärka människor. Mello är då en bra plattform för oss att nå ut till fler med vårt budskap om att man ska få vara sig själv. Visa unga att hårdrock finns. Sen är låten SÅ bra!, säger Scarlet.

– Den påminner lite om våra senaste släpp, de rör sig i samma stuk. Förhoppningsvis kommer även folk som kanske inte lyssnat så mycket på rock innan att se oss och känna “Oj, det här var något nytt” och tycka det är spännande med annan musik, säger Thirsty.

Har ni behövt censurera er på något sätt, för att passa in i det här formatet?

– SVT har varit väldigt lyhörda med oss och med vad vi vill framhäva. Det har inte rått någon tvekan om att vi ska få uttrycka oss och vara vi. Sen handlar det förstås också om VAD vi vill framhäva, för vi har ju flera sätt att uttrycka oss på. Men det känns bra och de som har följt oss kommer känna igen oss till tusen procent. Vi blev samtidigt lite förvånade över att vi kom med i det här men SVT kanske vågar sig på alla freaks nu, säger Scarlet.

Duon tycks överens om att det är en vinst i sig att få vara med i tävlingen och att visa upp musiken och sprida sitt budskap.

– Man skulle väl ljuga om man sa att man sket totalt i tävlingsresultatet, det är klart vi vill gå vidare. Men vi är tacksamma att vara på plats, säger Thirsty.

– Når vi ut till så många människor som möjligt och bevisar för kidsen att det är ok att vara den du är så är det en seger. Vi har ju exempelvis Danny Saucedo och Dotter i vår deltävling och jag tror vi är chanslösa mot dem! Men vi kanske kan gå till kvalet. Att vinna tävlingen i sig bryr jag mig inte så mycket om, jag vill nå ut, säger Scarlet.

SCARLET fokuserar just nu fullt upp på allt vad deras framträdande i Melodifestivalen innebär och vad dess utfall kommer leda till, men säger att det finns flera saker att se fram emot.

– Det finns en tid bortom Mello och det ska bli kul att komma dit också och kanske ha fått ihop en ny publik i och med den publicitet som detta innebär, säger Thirsty.

Duon avslutar med en hälsning till sina fans: “Vi saknar er! Vi har inte varit ute och spelat så mycket på sista tiden av olika anledningar, men hoppas att se så många av er som möjligt där ute snart igen!”.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: SCARLET
AKTUELLA: Tävlar i Melodifestivalen den 24/2 med låten “Circus X”.

Relaterade artiklar