Xorsist: “Vår musik är grötig på ett bra sätt”

Det unga deathmetal-bandet Xorsist fortsätter bryta ny mark och är nu bland annat aktuella med festivalspelning på Downtown Riot. Vår reporter André träffade bandet och tog ett litet snack med dem i samband med deras egna spelning på Bar Brooklyn.

I oktober 2023 spelade Xorsist som support till DismemberDebaser, vilket uppskattades stort av publiken och bara knappa fyra månader senare, den tredje februari, fick alltså Xorsist komma tillbaka för ett eget headlinegig i anslutande Bar Brooklyn. Detta var bandets första egna spelning sedan släppet av senaste albumet “At the Somber Steps To Serenity“.

– Nu har folk fått smaka lite på albumet så jag tror det kan vara en annan känsla för publiken, att se oss nu. Man kan mer om musiken och mer om oss. Det är kul att spela för folk som känner igen en men samtidigt uppskattar man också ny publik som upptäcker bandet för första gången, säger basisten Birk Castenmalm.

Bandet är överens om att förbandsspelningen till Dismember var kul och att det gick bra men att det är stor skillnad på att äntra scenen för en spelning under eget namn.

– I och med att folk nu är här för att se oss så blir det högre förväntningar på oss och för mig blir det då också mer driv som väcks till liv. Man känner att man verkligen måste göra en bra show när man spelar för folk som kommit hit för att se oss och inte bara ser oss som en bonus till Dismember, säger trummisen Alphonse Bouquelon.

Xorsist är tydliga med sitt sound och har betonat att de spelar “svensk deathmetal”. Sångaren och gitarristen Gustav Ryderfelt (som är ensam om att ha varit med i bandet enda sedan grundandet) berättar dock att bandet till en början var inspirerade av thrash-band som Megadeth och Metallica, men att spelplanen sedan ändrades något då Birk anslöt till bandet.

– Jag såg en artikel om att Xorsist sökte en basist och då hade de, mest av en slump, skrivit att de skulle spela svensk dödsmetall och då nördade jag in mig på det och pluggade svensk death för fullt. Jag gick igenom alla klassiker, där Entombeds första är obligatorisk. Men jag har grävt ner mig i alla demos som finns från 90-talet med tanken att “rätt ska vara rätt”, säger Birk.

– Det blir nog en kortare lista om vi bara nämner det vi inte har hört, säger Alphonse med ett litet skratt.

– Ja, så kan man säga. Jag ska dock inte ta kredd för hur Xorsist låter för vi gör det här tillsammans, men jag gick in med inställningen att ska det låta svenskt ska det låta svenskt. Det ledde till att vi alla skaffade varsin HM-2:a och maxar soundet. Vi hade nog inte kunnat spela på något annat sätt, det är det här vi vill ha, fortsätter Birk.

Under samtalets gång så märks det att de tre bandmedlemmarna har ett gott öga för varandra. Bland annat konstateras det att bandet löpte en risk för att läggas ner i och med att man under en period stod utan trummis och hade svårt för att hitta en ny. Gustav Ryderfelt beskriver Alphonses anslutning till bandet som “det bästa som kunde hända”. Man kan dock tycka att Xorsist ska vara vana vid utmaningar, i tanke på att bandet bildades 2020, mitt under brinnande pandemi.

– Där och då tror jag inte vi tänkte så mycket på om vi skulle bli stora eller inte. Det fanns ju inga spelningar men samtidigt var det ju inte aktuellt med spelningar ändå eftersom ingen kände till oss. Med tiden blev det så att vi kunde vara på någon fritidsgård och sådär. Det räckte för oss just då, men däremot var det väldigt irriterande att behöva ha en sittande publik. Vår musik är inte gjord för det, säger Gustav.

– Ett mardrömsgig från pandemitiden var en spelning på Grand i Uppsala, som dessutom skulle livestreamas. Vi hade kanske 10 pers i publiken som bara gav ifrån sig ett litet pip. Det hade faktiskt varit bättre om det bara varit helt tyst, säger Birk.

Xorist är i skrivande stund aktuella med spelningar på Klubb Kross i Karlstad den 24 februari, Månegarm Open Air i augusti samt Downtown Riot 18 maj, som Rockbladet.se är en officiell partner till. När Xorsist blir ombedda att beskriva sig själva live så är det första ordet som kommer upp “grötigt”.

– Grötigt på ett fint sätt, säger Alphonse och de andra skrattar.

– Öronbedövande, fyller Gustav i.

– Jag älskar grötiga grejer när det kommer till musik. Det låter bra när folk säger det, det finns en charm i att det är mullrigt och snabbt oljud, säger Birk.

Bandet avslutar med en hälsning till fansen: “Vi är glada att ni finns och är skittacksamma att ni lyssnar och hoppas ni fortsätter med det, för vi är inte på något sätt klara ännu”.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Xorsist
FOTO: Sari Wilholm

Relaterade artiklar