Eldfaerd: “Vi vill det ska bli episkt”

Folkmetalbandet Eldfaerd, baserade i Östersund, började göra musik mitt under coronapandemin och skyndar långsamt med sitt skapande. Rockbladet har pratat med bandets sångare Kvasth

Eldfaerd, influerade av band som Heilung och Månegarm, släppte sin första singel “Ur Elden” 2021. Sen dess har bandet släppt en EP och ett antal singlar. Bandets texter berör ämnen som nordisk mytologi och sägner, något som enligt Kvasth var ett ganska solklart val.

– Det har alltid funnits ett intresse för mytologi och desto mer man grottar ner sig i det, desto mer lär man sig och desto mer intressant blir det. Det är spännande att leta upp olika sägner och berättelser som vi kan väva in i en metal-låt, säger han.

Eldfaerd har sannerligen gått in i sitt utvalda tema fullt ut, med medeltida kläder och musikvideoinspelningar som bland annat spelats in på Norderön i Jämtland, där vikingaföreningen “Österhus Vänner” lät bandet hålla till. I videon till låten “Själafrid” medverkar även gruppen Huskarlarna, en grupp som levnadsgör, tränar och visar upp vikingatida stridstekniker (något som visas upp med besked i videon).

Men hur började egentligen allting för Eldfaerd? Kvasth berättar att han och Gorm (gitarrist) kände varandra sen innan och under lång tid hade spelat musik tillsammans, men under några år varit ifrån musiken. När de en dag sprang på varandra igen så uppstod genast idéen om att spela igen.

– Vi kände att vi båda var sugna på att dra igång något och Gorm fick med sig Erik (trummor) och bandet tog form så vi började göra låtar. Vi släppte vår första singel 2021 och slutligen blev det också en EP. Men det blev inte så mycket gjort i början på grund av coronan så vi har fått vara tålmodiga.

Till en början var Kvasth både sångare och gitarrist, idag är han dock bara sångare medans gitarristerna Gorm och Fyr står för gitarrspelet.

– Efter att vi släppte EP:n så kände jag att jag bara ville sjunga så då tog vi in Fyr i bandet. Jag ville fokusera fullt ut på sången, men det kändes skumt till en början för jag har alltid haft gitarr och visste först inte riktigt var jag skulle göra av händerna. Men jag har växt in i rollen som sångare så det känns bra nu, säger Kvasth.

Tidigare i år spelade Eldfaerd på Bomber Bar i Motala, vilket blev bandets första spelning utanför hemtrakterna i Östersund. Kvasth beskriver Motala-spelningen som ett “första eldprov” och planerna för framtiden tycks vara optimistiska.

– Vi vill ju försöka få många fler spelningar och med tiden bygga på det vi har. Jag vill det ska bli episkt. Får man chansen att spela på större scener kan det ju bli aktuellt med en större produktion med mycket eld och rekvisita. Kanske även få med de stridande vikingarna från musikvideon upp på scenen. Det hade varit coolt, vi vill verkligen visualisera de berättelser som finns i våra låttexter.

Den singel som hittills gett bandet mest uppmärksam är “I Sjöormens skugga” som handlar om, just det, Storsjöodjuret. En gammal sägen som för Östersundsborna är vad Loch Ness-odjuret är för Skottland. En sägen som lever vidare år efter år och även lockar till sig turister. Just storsjöodjuret har även en egen avdelning i stadens lokalhistoriska museum och även Östersunds lokaltidning uppmärksammande Eldfaerds singelsläpp.

– Det var kul att vi kunde ta något lokalt, som folk känner igen. Reportaget i lokaltidningen ökade verkligen intresset för oss och det känns stort att det faktiskt går att slå ett slag för metalvärlden i Jämtland, säger Kvasth.

På frågan om ifall han själv tror på myten om Storsjöodjuret flinar han lite och säger “Ja, men det måste man väl ändå tro på. Jag väljer att göra det”.

Det är dock inte bara lokalmedia som har uppmärksammat Eldfaerd, utan Kvasth avslöjar att deras musik även har spelats i tysk radio och att han själv suttit med i en radiointervju i just Tyskland och pratat om storsjöodjuret.

– Tyskarna älskar sånt där! En förhoppning vi har är att jobba oss uppåt och utnyttja den pr vi fått där så att vi kan få spelningar där också. Och Storsjöyran här i Östersund skulle vi väldigt gärna vara med på, det hade väl passat perfekt, säger Kvasth och skrattar till.

Kvasth avslutar med en hälsning till Rockbladets läsare “Tack för visat intresse, kolla upp oss om du inte redan gjort det och hoppas vi ses live ute på vägarna!”.

Eldfaerd – Medlemmar

Kvasth – Sång
Gorm – Gitarr
Erik – Trummor
GlØd – Bas
Fyr – Gitarr

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Eldfaerd

Relaterade artiklar