STOCKHOLMSFESTIVALEN DOWNTOWN RIOT TILLBAKA MED TUNG LINE-UP

Den 18 maj kommer den andra upplagan av Downtown Riot att gå av stapeln på Slaktkyrkan/Hus 7 i Stockholm. Festivalen fortsätter att utvecklas och även i år ligger ett starkt fokus på lokal förankring både vad gäller publik, band och val av partners. Några av de släppta banden är The Night Flight Orchestra, Avatarium, Wormwood, Crank och The Gems. Den 15 maj avslöjas det sista bandet, som blir en riktig smällkaramell!

Annons 

 

Festivalen drivs av tre eldsjälar från olika hörn av rockbranschen, där ägaren är bosatt i Spånga och de andra två bor på Södermalm samt i Hammarby Sjöstad. Det gemensamma målet är att ge stockholmarna en lagom stor, mysig och innehållsrik stadsfestival med musik, merch, tatueringar, bra mat och god dryck mitt i Stockholm. När det kommer till den musikaliska biten tar festivalen även i år ansvar för rockscenens tillväxt och visar upp flertalet unga framtidshopp under kvällen. Några av de släppta banden är The Night Flight Orchestra, Avatarium, Wormwood, Crank och The Gems. Den 15 maj avslöjas det sista bandet, som blir en riktig smällkaramell!

”Med förra årets uppskattade festival i ryggen kommer vi göra allt vi kan för att leverera en ännu bättre publikupplevelse denna gång. Vår ambition är att alla som kommer ska känna att de verkligen får valuta för pengarna och att helheten ramas in snyggt av våra grymma samarbetspartners som bidrar med unikt innehåll. Att vi dessutom fått till en riktigt grym line-up är såklart det bästa av allt!” – Jonas Lööw, Festivalgeneral Downtown Riot.

DOWNTOWN RIOT 2024
I år har festivalen inte sparat på krutet vad gäller banden! På stora scenen inne på Slaktkyrkan har man toppat upp med The Night Flight Orchestra – bandet som tilltalar allt ifrån stenhårda metalheads till ABBA-fans. Det svänger så det svartnar för ögonen och även de hårdaste black metal-snubbarna kommer garanterat att ta ett och annat danssteg i smyg. Som om det inte räckte har man därefter genom trollkonster och mystiska ritualer lyckats locka självaste Avatarium att göra sin första spelning i Stockholm sedan 2019…! Väggarna kommer skaka när doom metal-legendarerna drar igång. Stort och mäktigt.

Man har även med sig uppstickarna Crank med Tyrant från Nifelheim i fronten. De kallar sin musik för ”biker rock” och de spelar HÖGT. Tänk er Motörhead, tidiga Iron Maiden och Judas Priest nedmalt i en köttkvarn. Ni fattar. Vi ska inte heller glömma Wormwood med sin helt egna stil som blandar black metal med folkmusik och sjunger flera låtar på svenska. Deras fans är oerhört lojala och kommer bidra till en mäktig stämning framför scen.

Populära Cyhra står för festivalens moderna och melodiska metal, The Gems kommer med sin klassiska och ösiga hårdrock, Världen Brinner bidrar med lite tvättäkta svensk punk och Man Machine Industry kommer mangla publiken med en dos klassisk thrash metal. Därefter har vi fyra unga band som är på stark uppgång: XorsistFaustusBloodstain och Khaion – allihop värdiga att stå överst på affischen inom några år.

”Även i år väljer vi att lyfta fram flera unga band som är på uppgång, vilket vi ser som en skyldighet. Att rock- och hårdrocksscenen behöver nytt blod är ett faktum och vi brinner alla i teamet för att hjälpa nya band framåt. Lika stolta som vi är över våra mäktiga headliners är vi därför över de mindre banden, så se nu till att du inte missar morgondagens stora namn. Jag vågar lova att du hittar minst ett nytt favoritband om du bara ger dem chansen!”
 – Sari H. Wilholm, Partneransvarig Downtown Riot

Sist men inte minst så har vi en hemlis. Ett så kallat ess i rockärmen. Tyvärr får vi inte avslöja vilket band detta är förrän så sent som den 15 maj… Men vi vågar lova att det är en co-headliner som kommer lyfta taket… Minst!

BAKGRUND OCH KONCEPT
Downtown Riot äger rum på Slaktkyrkan och Hus7 som ligger vägg i vägg på Slakthusområdet i södra Stockholm och är väl inarbetade scener hos rockpubliken. Dessutom utnyttjas den härliga utomhusytan som kallas Kvarteret, belägen mellan de båda byggnaderna och på så vis bildas ett sammanhängande festivalområde. Syftet med Downtown Riot är att vara en lagom stor festival som alla har råd att gå på. Det ska vara musik som tilltalar ett brett spektrum av rock- och hårdrocksfans och det ska vara enkelt för alla som bor i Stockholm med omnejd att ta sig dit och hem. Såväl bussar som tunnelbana och pendeltåg stannar precis i närheten, då Slaktkyrkan/Hus 7 ligger alldeles intill Avicii Arena (Globen). Festivalen hade premiär den 6 maj 2023 och responsen från besökarna var otroligt positiv efteråt.

Festivalen ägs av Jonas Lööw som även driver Rockbladet.se, sedan över 10 år tillbaka ett av Sveriges största oberoende webbmagasin om rock och hårdrock i alla dess former. Utöver detta har Jonas varit med och grundat poddarna Rock Dudes och Rockflödet, varav den senare blivit en stark röst under de senaste två åren. Till sin hjälp har Jonas anlitat Sari H Wilholm och Martin Gustafsson från Republic 66 AB, som båda har gedigen erfarenhet från musikbranschen, och tillsammans driver de Downtown Riot. Samtliga är bosatta i Stockholmsområdet och brinner starkt för en levande rock- och hårdrocksscen, såväl lokalt som nationellt. 

LINE-UP DOWNTOWN RIOT 2024 
The Night Flight Orchestra, Avatarium, Cyhra, The Gems, Crank, Wormwood, Världen Brinner, Man Machine Industry, Xorsist, Faustus, Khaion, Bloodstain + HEMLIG CO-HEADLINE (SLÄPPS 15 MAJ
).

BILJETTER KÖPER DU HÄR!

Länkar att hålla koll på:

Downtown Riot Facebook
Downtown Riot Instagram
Downtown Riot 2024 Facebook Event
Downtown Riot 2024 Tickets via Tickster.com

Relaterade artiklar