Blues Pills släpper musikvideon till nya singeln “Don’t You Love It”

Blues Pills släpper idag feel good-singeln ”Don’t You Love It” från kommande albumet ”Birthday” som kommer den 2:a augusti och följs av en massiv europaturné.

I Tyskland och ute i Europa är Blues Pills rockstjärnor som spelar på stora festivaler och fyller klubbar. Men för medlemmarna har det tagit sin tid att lära sig hantera det livet och alla förväntningar som följer med. Bandets fjärde album ”Birthday”(släpps 2 augusti) är en nystart och kanske den skiva som bäst ringar in deras karaktäristiska hybrid av soul, blues, funk, psykedelia och rock – förkroppsligat av den medryckande nya singeln ”Don’t You Love It”.

Blues Pills om låten:
”För första gången på många år har vi roligt igen när vi skriver musik. Det är en enorm press på oss artister, hela världen snurrar väldigt fort och det är lätt att tappa fotfästet och tappa glädjen i det som ska vara kul.

’Don’t You Love It’ kanaliserar den nyfödda känslan vi har för att skriva musik, det är feel good. Det är en låt som är omöjlig att stå still till, en sådan där du bara vill höja volymen och släppa på alla spärrar.”

Alla deras plattor har placerat sig på den tyska albumlistans topp 5 (album nummer två, ”Lady in Gold”, tog sig ända högst upp). I Europa är de en festival- och konsertattraktion som inte sällan spelar på de största scenerna. Nya albumet ”Birthday” utvecklar bandets sound samtidigt som deras karaktäristiska livekänsla bibehålls. Och: under inspelningen av skivan upptäckte frontfiguren Elin Larsson att hon var gravid. Annorlunda uttryckt; Blues Pills befinner sig på en bra plats. Men så är ”Birthday” också något av en nystart. För ett band vars signum varit intensivt turnerande kom pandemin som ett dråpslag. Förutom att deras tredje fullängdare ”Holy Moly!” aldrig fick någon riktig lansering sommaren 2020 tvingades medlemmarna, som hade levt på musiken i flera år, tänka om och hitta annan försörjning.
Men med tiden förvandlades den ofrivilliga pausen till en välsignelse.

”Det gav oss ett nytt perspektiv på det vi håller på med”, säger gitarristen Zack Anderson. ”Det blev som att börja om från början igen – och lättare för oss att testa nytt med musiken.”
Redan med debut-EP:n ”Devil Man” 2013 small det till för Blues Pills. För bandmedlemmarna, vid tidpunkten i tjugoårsåldern, blev det ett uppvaknande. Ibland i positiv bemärkelse, som att plötsligt kunna leva på sin dröm. Men det var knappast uteslutande okomplicerat att gå från att ena dagen spela för sina polare till att nästa bli bedömda eller fotograferade mest hela tiden.

”Jag tyckte det var jättejobbigt”, säger Elin Larsson. “För att jag förväntades se perfekt ut och dessutom sjunga perfekt, samtidigt som vi skulle stå på stora scener och fånga publiken. Den pressen var jag inte beredd på. Efter varje turné satt jag på hälsovårdscentralen och pratade med en terapeut.”
Men det blev bättre sedan när jag slutade dricka och ta droger. För att orka med allt började jag leva mycket mer hälsosamt, och det har funkat.”


Blues Pills bildades 2011 i Kalifornien där Zack bodde vid tidpunkten och Elin befann sig på resa. Kort därpå slog sig bandet ner i Örebro (medlemmarna bor idag utspridda i landet) och fick tidigt ett skivkontrakt med tyska Nuclear Blast. Att ha sin hemvist på ett ansett metal- och hårdrockbolag gav bandet en stor och etablerad plattform att utgå ifrån men det förde också med sig förväntningar. Blues Pills lika svängiga som riffiga hybrid av soul, funk, blues och rock, med en släng av psykedelia och en soulig röstresurs i Elin, hade rent musikaliskt men också visuellt få beröringspunkter med flertalet bolagskollegor. När så bandet våren 2020 gav ut låten ”Proud Woman” möttes de av en flod av hat i kommentarsfälten på inte minst Youtube.

”Metal communityn kunde inte hantera att jag som kvinna sjöng om feministisk power och dessutom ser allt annat än typiskt metal ut. Det blev visst jobbigt för dem”, säger Elin.

”Don’t You Love It” och föregående singeln ”Birthday” ges ut på en limiterad 12″-vinyl i samband med Record Store Day 20 april.

Blues Pills:
Elin Larsson – sång
Zack Anderson – gitarr
Kristoffer Schander – bas
André Kvarnström
– trummor

Relaterade artiklar