FUZZPROFILEN: Andreas Bohman från Bottenhavet

Stockholmsbaserade kvartetten Bottenhavet släppte sitt debutalbum Ljud I Tysta Rum den 12:e april på Fuzzorama Records. Vi kollade läget med gitarristen Andreas Bohman och resten av bandet.

I krönikan från senaste upplagan av Fuzz Festival så beskrev jag er som “en korsbefruktning av Skraeckoedlan, LOK och Nordman”. Hur skulle ni själva beskriva er?
– Haha, ja den jämförelsen minns vi definitivt! Vi tänker att det vi framför ska vara lika delar glädje och vemod. Ett stoner-sound utan överdrivet allvar med färgning av grunge och 70-talsrock, som förhoppningsvis tilltalar både inbitna stoner-fans och de som bara uppskattar ett saftigt riff eller ett rockigt yl.

Fuzzorama Records lär ha signat bandet efter att ha hört 30 sekunder av en demo. Då blir man nyfiken på vilken låt det var?
– Det var sannolikt Våg. Den fick också hamna först på plattan i slutändan, i hopp om att fler känner samma sak som Fuzzorama gjorde efter några sekunder!

På Fuzz Festival var ni fem personer på scenen, på hemsidan presenterar ni fyra bandmedlemmar och på promobilderna är ni tre. Hur ser den aktuella laguppställningen ut?
– Bandet består av Kim Minkkinen på sång, Marcus Wigren på trummor,  Andreas Bohman på gitarr och det senaste tillskottet David Lecander på bas. Bra att du stressar på lite, vi behöver boka ny plåtning pronto! På Fuzz Festival hade vi tillfällig förstärkning av den förträfflige Anton från Nazghor

Hur har inspelningsprocessen sett ut för debutalbumet Ljud I Tysta Rum och har den skiljt sig från era tidigare inspelningar?
– Vi beslutade tidigt i processen att vi först och främst ville lägga lite extra ambition på trummorna denna gång – mycket av inspirationen till den här plattan kom från produktioner med stora, luftiga trum-sound. Efter lite sondering landade vi i Humbucker Studios. Robert Pehrsson, som också mixade och mastrade plattan, har spelat en ovärderlig roll i hur det slutgiltiga resultatet blev, han har varit fantastisk att jobba med.

Om Bottenhavet var ett intrument, vilket skulle det vara?
– Haha, det kanske är nyckelharpa då, eftersom du tyckte att vi lät som Nordman?

Vilket band gör hårdrock på svenska allra bäst?
– Kanske ett väntat svar, men det går ju inte att svara något annat än legendariska Abramis Brama på den frågan.

Vad lyssnar ni själv på nu och vad skulle ni vilja rekommendera?
Hästspark släppte sin platta Ostiarius Inferni för ett tag sedan, den är otroligt bra! Och på tal om rock på svenska – Svart Ridå. Så jäkla gött att ösiga, utdragna gitarrsolon verkar vara på väg tillbaka.

I förra Fuzzprofilen hade vi med Alex Risberg från 10,000 Years. Vad skulle ni vilja hälsa till honom och bandet?
– Att deras fuzz är galet fet, och att det vore kul att gigga tillsammans någon gång så att vi får spana på deras pedalbord!

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)

BOTTENHAVET – LÄNKAR:
WWW
SHOP
FACEBOOK
INSTAGRAM

Relaterade artiklar