Harmoni med Chris Kläfford & Tennessee Tears

“Under One Roof” blev namnet på den turné som skönsjungande Kläfford och countryduon Tennessee Tears nu fullgjort tillsammans. Med namnet ville man skapa känslan av två musikaliska akter som sammanstrålar. Och javisst, en innerlig sammanstrålning och harmoni är precis vad publiken får.

Det tog något längre tid än planerat för dem medverkande att slutföra denna turné (som påbörjades i oktober) då vissa spelningar behövde flyttas fram. Efter en högtidshelg som påsken var dock Karlstad-publiken tämligen sugna på lite musikalisk underhållning utav det mognare slaget och konserten på anrika Scalateatern i stan var slutsåld. Det är ingen hemlighet att det är mannen med stora skägget och den ännu större rösten, Chris Kläfford, som är turnéns dragplåster men det ska ändå sägas att Tennessee Tears är med från början till slut. Detta är en spelning som de två akterna gör tillsammans och det handlar alltså inte om att den ena parten endast är förband.

Mobilfoto: André Millom

Något som blir tydligt under kvällens gång är att countryduons och Kläffords röster gifter sig oerhört bra med varandra. Känslan av harmoni och enighet som man önskade skapa är ständigt närvarande och det faktum att kvällens arena är av det mindre slaget knyter an bandet mellan artist och publik på ett intimt och angenämt plan. I ett mellansnack får vi höra om hur detta musiksamarbete, på Kläffords initiativ, inleddes med mat och bärs vilket ledde till att man kom överens om att en tolkning av Bruce SpringsteensIm On Fire” skulle ingå i repertoaren. En tolkning som i afton framförs akustiskt, utblottande och vackert.

Spelningen är i grunden varm och gemytlig. Samspelet mellan artisterna känns genuint och det är aldrig långt till skrattet, vilket fångar in och engagerar publiken också. Stämningen är som hetast när Kläfford med stark inlevelse framför två mästerliga versioner av John Lennons “Imagine” samt den egna låten “If Not With You, For you” där även Tennessee Tears kompar på den sistnämnda låten. För Tennessee Tears egen del kommer duon som mest till sin rätt med deras Mello-låt “Now I Know” som klappar igång åskådarna samt den nedtonade balladen “Our Differences” som berör med sin text om olycklig kärlek.

Mobilfoto: Kajsa Millom

Det är inte en spelning som bjuder på några hastiga rörelser, stora fyrverkerier eller klämkäcka attribut. Dock ska Kläfford ha lite plus i kanten för sin humor, när han vid ett tillfälle lurar publiken och får dem att tro det är dags för “Imagine” men efter låtens intro plötsligt börjar sjunga några rader ur Magnus Ugglas “Kung för en dag” istället.

Mobilfoto: André Millom

Överlag är det här dock en simpel, avskalad spelning där två kompetenta musik-akter går ihop “under one roof” och bjuder publiken på finstämd, avkopplande och berörande musik. Och i detta fall var det ju just det som var syftet.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
MOBILFOTO, Karlstad: André Millom & Kajsa Millom
FOTO, Stockhom 2023: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
KONSERT: Chris Kläfford & Tennessee Tears
ARENA: Scalateatern, Karlstad & Kulturhuset, Stockholm
DATUM: 2024-04-02, Karlstad & 2023-10-22 Stockholm
BÄST: Samspelet mellan artisterna.
SÄMST: Lite lustigt blir det när Kläfford ber publiken om att ha ögonkontakt under “Imagine” framförandet men sedan blundar genom exakt hela låten.

Relaterade artiklar