ALBUMRELEASE: Knights Of The Realm – ‘Darker Than Leather’

Knights Of The Realm träder återigen fram ur mörkret och befäster med andra albumet ”Darker Than Leather” positionen bland landets främsta förkämpar för äkta heavy metal!

Bandet debuterade med ett kritikerrosat, självbetitlat album hösten 2021, som en formidabel heavy metal-allians bestående av gitarristen Magnus ”MegaloMangan” Henriksson från Eclipse, trummisen Lars ”The Hammer” Sköld från Tiamat, sångaren Marcus ”Mean Machine” von Boisman – som numera återfinns i legendarerna Tank – och nytillskottet, basisten Mats ”Spellbinder” Rydström från Avatarium.

Med andra ord, inga nybörjare, med en samlad utgivning på 50-talet tunga släpp under nitbältena. Debuten belönades med höga betyg i internationell metalpress, från japanska giganten Burrn! Magazine med hela 87/100, via 8/10 i tyska Rock Hard och Deaf Forever, brittiska Powerplay Magazine och danska Metalized Magazine, till Sweden Rock Magazine som menade att von Boisman ”imponerar med en oväntad kraft och övertygelse.”

Musiken på uppföljaren är ett vässat svärd, smitt av en legering av NWOBHM-erans melodiska tyngd med mer sentida element och material. Kärleken till heavy metal har alltid var drivkraften bakom Knights Of The Realm, vilket också var tydligt i debutalbumets påkostade videor för ”When Metal Meets the Beast”, ”Fields Of Fire” och ”Heavy Metal”. Med albumets första singel, ”Killer Machine” som släpptes 5 april, och genom en trio av animerade videor bjuder Knights Of The Realm med lyssnaren på en triumfatorisk resa.

Bandets egen resa sedan debuten har präglats av utmaningar på såväl det personliga som kollektiva planet, men introspektionen har lett till konstnärlig tillväxt. ”Att ta sig ur pandemin var en sak, men att sedan hantera livet när situationen återgick till ’normalläge’ var lite svårare för oss alla. Det positiva var att vi kunde kanalisera detta i de nya låtarna, vilket gjorde dem både mörkare och starkare.” berättar Magnus Henriksson.

Resultatet talar för sig självt. Albumet ”Darker Than Leather”, är bara början på nästa kapitel i bandets heavy metal-historia, och släpps på Playground Music den 24 maj.

Relaterade artiklar