Början på slutet för Lillasyster

Den andra upplagan av Stockholmsfestivalen Downtown Riot avslutades med Lillasyster, som därmed inledde sin stundande avskedsturné “Tack och förlåt”. Känslorna ligger utanpå och detta bidrar också till spelningens glöd.

När Lillasyster den 13 maj släppte nyheten om att de bestämt sig för att lägga ner bandet var det nog många som blev förvånade. Visst, allting har ett slut och det där med hårdrocksband och avsked har ju inte direkt varit en historiskt pålitlig kombination. Det finns flera exempel på band som haft mer än en avskedsturné så att säga. Men bara tanken på att det här på allvar KAN vara ett farväl känns förvånansvärt vemodigt.

Det här blir inte en klassisk recension av en spelning. Vi på Rockbladet går ändå under parollen “Sveriges personligaste rockmagasin” och tänker nu följa de orden. Som för många andra blev min första kontakt med Lillasyster covern utav Rihannas “Umbrella” och mitt då 12-åriga jag (som var ganska ensam i klassen om att överhuvudtaget gilla hårdrock) tyckte givetvis den rockigare versionen var vad som skulle spelas på skoldiscot. Till min besvikelse blev det inte så. Hela fem år senare såg jag bandet live för första gången, på festivalen Putte i Parken i hemstaden Karlstad och blev totalt knockad. Jag hade inte förväntat mig en så energisk och tung liveshow. Efter att ha skrålat med ordentligt i “Så jävla bra” gick jag hem den kvällen med en tämligen hes stämma. Sedan dess har man hunnit se bandet live ytterligare en handfull gånger, både privat och i jobbsammanhang och gubbarna har till och med lyckats släppa tidernas bästa mellolåt i form av “Pretender“.

Med andra ord så har Lillasyster varit ett sånt där band som alltid funnits med för oss 90-talister. Det har funnits spelningar och låtar av varierande kvalité, så är det givetvis, men huvudpoängen är att de alltid FUNNITS där. Förutom att ha funnits till hands under aggressiva tonårsperioder då man uppskattade att någon satte ord på ens känslor och gjorde hård musik som gav utlopp för ens ilska över omgivningen så fanns det även en sorts trygghet i att veta att man med jämna mellanrum kommer få röja och festa under bandets spelningar. Något jag framförallt tog med mig under mina tonår var dock det faktum att Lillasyster aldrig var sena med att påpeka att det var ok att vara annorlunda. Vid ett intervjutillfälle hörde jag en gång Martin Westerstrand beskriva bandet som “så dumt så det blir bra” och det sände en signal till mig att det var ok att vara sig själv, trots att man i vissas ögon kunde uppfattas som dum. För i någon annans ögon kunde du lika gärna vara bra och tack vare låten “Dra åt Helvete” fann jag också styrkan att ge fingret åt dem som inte var värda ens tid och omtanke.

När Lillasyster under Downtown Riot-kvällen inleder sin avskedsturné så kör de ett lite annorlunda upplägg vad gäller setlisten. De börjar hela spelningen med en gedigen “Pretender” som släpptes 2021 och går sedan bakåt i tiden, bit för bit. Det blir som en resa i tiden genom bandet diskografi och avslutas med en slagkraftig “Berätta för Lina” som final. Däremellan har vi alla återigen fått chansen att röja och festa till klassiker som “Så jävla bra“, “Hårdrock” och “Total panik“. Det märks att bandet är oerhört taggade men också tagna av stunden. Gitarristen Max Flövik ser genuint tacksam ut över publikens jubel och det tycks glänsa till lite i ögonen. Martin Westerstrand är även han tagen av stunden och han är aldrig sen med att vara ute och interagera med publiken, kanske nu mer än någonsin. Han tar i från tårna i sången och njuter av stunden med fansen. Det här är början på slutet. Bandet lägger ner hela sin stjäl i detta och spelningen glöder av närvaro och musikalitet.

Tack Lillasyster för alla röjiga spelningar och härliga stunder. Tack för att ni fick en tonårig André att inse att det var ok att gå sin egen väg. “Det här är inte musik, det här är kärlek”. Vilka kunde ha sagt det bättre än just Lillasyster?

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se) och Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Lillasyster, Downtown Riot
ARENA: Slaktkyrkan
DATUM: 2024-05-18

Relaterade artiklar