Henrik Palm: “Mitt normaltillstånd är musik”

Hans två tidigare album, ”Many Days” och ”Poverty Metal”, blev båda två P3-Guld nominerade och nu är Henrik Palm återigen aktuell, nu med tredje plattan ”Nerd Icon” och även den här gången så sjunger hyllningskörerna.

Senast Henrik Palm släppte nytt var 2020, under den tid då corona-restriktionerna var som hårdast. Henrik medger själv att förutsättningarna är annorlunda den här gången, i och med att det nu är möjligt att planera för spelningar men han påpekar dock att han egentligen aldrig har något särskilt strategiskt tänk runt sina releaser.

– Vore jag en större artist hade jag kanske tänkt lite annorlunda men nu är det som det är. Det viktigaste för mig är att få ut skivan, jag vill inte vänta. Det är kul att få spelningar också men det är ändå fler som lyssnar på skivan än vad det är som kommer och ser mig live. Så jag tänker inte så mycket på vad som är en bra tidpunkt för att släppa musik och hit och dit. Jag bara kör, säger Henrik.

Med ett förflutet i Ghost och In Solitude så är Henrik Palm van vid att vara med i band och även om musiken idag ges ut i hans namn så är han mån om att det band han har med sig på livespelningar är bekväma i sina roller

– Jag kan sakna att vara med i ett band ibland, men sen inser jag ju att jag ändå har ett. Det finns några musiker som alltid är med mig och jag vill alla ska ha det bra. Jag är ingen banddiktator utan vi gör det tillsammans även om det står ”Henrik Palm” på affischen. Att spela live är ingen kassako, så för mig är det viktigt att vi samarbetar bra så att alla delaktiga känner sig sedda och att det ändå är värt att stå där på ett gig, säger Henrik.

Vad gäller själva musikskapandet tycks Henrik dock vara mer individualistisk. Han är noga med att göra det han känner för och att musiken ska tala för sig själv. Han förklarar att det brinnande musikintresset kommer bidra till att han alltid kommer släppa skivor, även om ingen lyssnar.

– Jag är jättedålig på att göra sådant jag är obekväm med. Så när det gäller musiken gör jag det inte främst för lyssnaren, jag gör det för att jag behöver rensa skallen. Responsen hittills på ”Nerd Icon” har varit helt överväldigande, särskilt i tanke på att jag ju inte är mainstream, säger Henrik och fortsätter:

– Jag trodde faktiskt skivan skulle uppfattas mer nischad men vissa tidningar har ju läst in influenser som Queens Of The Stone Age och säger att jag kan blanda genrer. Det är kul att höra men i tanke på min musikaliska bakgrund så tror jag de läser in vissa rock-influenser automatiskt, säger Henrik och skrattar till lite.

Det nya albumet heter ”Nerd Icon” och Henrik berättar att titeln delvis anspelar på honom själv, dock ser han sig inte som en ikon. Under skoltiden kunde han få höra från tjejer i klassen att han var nördig men det är ingenting som han ser som traumatiserande utan istället konstaterar han att han är en musik och filmnörd, vilket han inte har några problem med. Hans förkärlek till skräckfilmer är något som sätter sin prägel i Henriks musikskapande.

– Jag är ganska privat av mig så jag skriver inte om saker i min direkta omgivning, utan jag leker hellre med ord och olika teman. Det är kul och stimulerande! Jag har ju alltid älskat filmmusik så det är vanligt att jag får inspiration därifrån och förtäcker ”vanliga vardagshändelser” i exempelvis skräcktermer för att texterna helt enkelt ska bli mer intressanta.

– Jag vill maxa känslan. Det ska finnas en viss psykedelisk och surrealistisk känsla i min musik, lite som en David Lynch-film, och instrument som saxofon och synt får mer än gärna förekomma. Det är mer syntar på ”Nerd Icon” än vad det var på ”Poverty Metal” till exempel.

Henrik Palm berättar att han har tillgång till ett piano på sitt vardagsjobb och ofta sitter och spelar när han har tid över. Oftast är det en låt som kommer till honom och sedan sätter igång hela skrivarprocessen, där han försöker sig på olika gitarrstämningar och att bryta normativa mönster. Han är också noga med att påpeka att även om han tycker det är kul med erkännanden som P3-guldnomineringar så är det inte detta som driver honom.

– Mitt normaltillstånd är musik. Jag har en skivsamling just för att jag brinner för musiken. Jag är ingen elitist som vill tävla med andra skivsamlare utan jag köper skivor just för att jag vill lyssna på musiken. Under vardagarna blir det ju mest Spotify men hemma lyssnar jag alltid på skivor. Det är musiken som är mitt intresse och just därför släpper jag skivor. Det kommer jag fortsätta göra även om ingen skulle lyssna, förklarar han.

”Nerd Icon” släpptes den 19 april och Henrik Palm avslöjar att det finns ”massa planer” även framöver. Det gäller med andra ord att hålla ögonen öppna för vad som komma skall.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Henrik Palm
AKTUELL: Med albumet “Nerd Icon”.

Relaterade artiklar