Hög energi med Blind Channel på Nalen

Ett av Finlands just nu hetaste band Blind Channel, som fick sitt stora genombrott i och med sitt Eurovision-deltagande 2021, gjorde ett nedstamp på Nalen Klubb i Stockholm under sin Europa-turné. Stockholmspubliken bjöds på en intensiv timme där det inte fanns mycket till utrymme för andningspauser.

Undertecknad såg ett mycket ungt Blind Channel live för första gången redan 2018, då på en kryssning där det snarare var band som Lillasyster och numera nedlagda Adept som agerade affischnamn. Förutsättningarna har sannerligen förändrats sedan dess för Blind Channel, som några dagar efter Sverigebesöket krönte sin turné på Nokia Arena i Tammerfors inför cirka 13 tusen åskådare.

Även om bandets succé i Eurovision Song Contest 2021 säkerligen har bidragit till deras framgångar vågar jag dock påstå att Blind Channel förr eller senare hade nått såhär långt oavsett vad. De har en oerhörd talang för låtsnickeri och har utvecklat genren Nu Metal i helt rätt riktning. Hade Chester Bennington varit vid liv och om hjältarna i Linkin Park hade fortsatt utveckla sin genre så som den lät i början av 00-talet så vågar jag påstå att de i grund och botten hade låtit så som nu Blind Channel låter idag. Här finns så oerhört många x-faktorer och smittande slingor, som gjorda för att tilltala både konservativa rockare samt en mer “mainstream” publik. Flera av låtarna från bandets senaste (förträffliga) album “Exit Emotions” är som gjorda för att köras live på ett mindre spelställe som Nalen Klubb där en ung och entusiastisk publik skriksjunger, hoppar och sliter i bandmedlemmarnas kläder om vartannat.

Tyngdpunkten av kvällens setlist ligger med all rätt på det senaste materialet där låtar som “WHERE´S THE EXIT” och “XOXO” öser rejält och hänför publiken som svarar med allsång. Det bjuds även på något mer lugna stunder som i den mer snygga radiovänliga balladen “DIE ANOTHER DAY” där publiken vaggar med fint till musiken. Här märks det för övrigt att den ena sångaren Joel Hokka har lite problem med rösten och Niko Moilanen steppar fram och tar över flera av Joels sångpartier. En nödlösning som på det stora hela givetvis funkar. Bortsett från de partier där Joel väljer att inte sjunga agerar han som på vilken spelning som helst.

Det är hög energi och gasen i botten som gäller nästintill hela spelningen, jag personligen känner hur det blir svårt att inte digga med och jubla till explosiva “Over My Dead Body” och givetvis till finalnumret “Dark Side” där bandet även passar på att posera med den svenska flaggan, vilket fansen jublar åt samtidigt som det ikoniska långfingret flyger upp i luften. När jag såg Blind Channel 2018 så sa jag att de hade stor potential och att det skulle bli intressant att se vad deras framtid hade att erbjuda. Nu, när vi skriver 2024, så är det ingen tvekan om att bandet vuxit och blivit en internationell akt att räkna med. Mycket roligt att bevittna!

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: André Millom (bild från Adrenaline Cruise 2018)
KONSERT: Blind Channel
DATUM: 2024-04-23
ARENA: Nalen Klubb

Relaterade artiklar