Nestor: “Kan inte se att vi gör det här om 10 år”

Nestor är tillbaka med sitt efterlängtade nya album “Teenage Rebel”. Bandmedlemmarna har fortfarande turen att få tjänstledigt från dagjobben (något som underlättats av att arbetsgivarna blivit fans) och framöver finns även planer på en utlandslansering. Rockbladet.se tog ett snack med sångaren Tobias Gustavsson om nya skivan samt om den resa bandet gjort hittills.

“Teenage Rebel” släpps, men om jag förstått det rätt så var det inte självklart att “Kids In A Ghosttown” skulle få en uppföljare?

– Det stämmer. När vi var klara med förra plattan kände jag att det inte fanns fler låtar och i och med att det gick så bra för oss hade man ständigt i huvudet att vi inte kan fortsätta med något som är sämre. “Kids In A Ghostown” hade vi heller inte haft någon tidspress med, vilket vi har haft nu. Det är många som har efterfrågat mer musik från oss och när vi varit ute och spelat så har tankarna rullat. Så nej, det var aldrig självklart att det skulle bli mer men nu är vi här.

Och hur känns det nu?

– Nu känns det jättebra. När man är mitt uppe i arbetet med skivan så har man ingen distans till det man gör och man tänker inte riktigt i banor som “är det här bra eller är det dåligt?”, utan det kommer först efteråt när man är klar. Nu har skivan varit klar i ett halvår och jag känner mig nöjd. Jag tror fansen kommer gilla det också.

I tanke på att det gått så bra för er och det funnits många som efterfrågat en ny platta, har du känt någon form av press eller prestationsångest?

– Ja, från början kände jag mig nästan bakbunden av pressen. Sen så kom jag av en slump över en artikel som handlade om ett psykologiskt begrepp som heter “The Peter Pan-syndrome”, vilket handlar om män som vägrar växa upp. Då kände jag att det är ju det där skivan ska handla om! Att vara på väg att växa upp trots att man inte riktigt vill. Jag kände att det fanns en inriktning där och då släppte en hel del av pressen jag kände.

När du vid ett tidigare tillfälle beskrev den första plattan så sa du att den skulle ge känslan av den sista sommaren man har med kompisgänget innan man blir vuxen. Hur vill du beskriva “Teenage Rebel”?

– Som den första dagen efter den sommaren (skratt). Den största skillnaden mellan de här två plattorna är att “Kids In A Ghosttown” glorifierar lite hur det var som ung när hela livet låg framför en, fast med en baktanke om att snart måste du bli vuxen. “Teenage Rebel” är inne i den fasen. Du börjar bli så pass gammal så att föräldrarna tröttnat på ditt flum, “Du kan inte leva på att hänga i replokalen”. Den här plattan handlar lite om att slå sig fri och fortsätta tro på hårdrocken kan man säga.

Det här du nämner med föräldrar som börjar ifrågasätta, är det något du upplevt själv?

– Mina föräldrar var väldigt förstående men det är klart funnits betänkligheter. Det vet säkert du som också kommer från en liten stad, att det finns en viss mentalitet. Jag sa jag ville bli rockstjärna och då fick man höra från alla vuxna att “snälla lille vän, nu får du ge dig. Klipp håret och skaffa ett jobb”. Den första låten på skivan är på det här temat. Den heter “The Law of Jante” och tar upp jantelagen.

Rockstjärnelivet har ni dock verkligen fått smaka på nu. Ni slog publikrekord på Sweden Stage under Sweden Rock Festival, har er egna festival Nestorfest med mera. Ni har även spelat i Brasilien, vad har ni för publik där?

– Det var helt crazy! Man åker över Atlanten, kliver upp på en festivalscen klockan 11 på förmiddagen och möts av 3000 pers i publiken. Vi hade mött några av de här fansen redan tidigare under Monsters Of Rock kryssningen i Karibien men jag hade ändå aldrig kunnat föreställa mig att det skulle bli sådär stort i Brasilien. Nej, det är galet faktiskt.

Det låter verkligen häftigt! Och apropå den här typen av evenemang så kör ni Nestorfest för tredje året i rad i år. Om du ser tillbaka till när ni tog beslut om att arrangera det hela och tänker på var ni är idag, hur skulle du då vilja beskriva den resan?

– Om jag skulle vara tvungen att välja ut en highlight från allt vi fått göra under de här åren så är det Nestorfest. Första upplagan, slutsåld, 28 grader varmt och att inför ett jublande publikhav få skrika ut “Falköping, vi är fortfarande era söner!”…DET är mäktigt. Det var verkligen en folkfest och av allt att döma säljer vi ut i år också, precis som de båda andra gångerna.

Småstäder är ju dessutom glada när det händer något medans storstäder redan är bortskämda med musik och kulturevenemang.

– Ja, exakt så! Falköping har visat en oerhörd tacksamhet och alla engagerar sig. Det är allt från fotbollsklubbar till föreningsliv som hjälper till att jobba med festivalen, pizzerior och fik går plus, hotellen är slutsålda. De som bor där uttrycker stolthet över allt det här och då blir man själv berörd över att man fått ge tillbaka något till sin hemstad på det här sättet. Det är bara kärlek när vi är där!

Blir ni ofta igenkända ute på stan när ni är där?

– Ja, det blir man ju. Det har jag inga problem med, men det är kanske lite jobbigare för Mackan och Matte (basisten Marcus Åblad och trummisen Mattias Carlsson) som fortfarande bor där. Tidigare tog det 20 minuter för dem att handla, nu tar det en timme (skratt).

En av singlarna till nya plattan, “Victorious”, har ett hockeytema i sin musikvideo. Hur kom den idéen upp?

– Det var faktiskt en gammal kompis till oss som hade hört låten och när vi frågade honom om tips på video och då sa han “Antingen skräckfilm eller en hockeyfilm som Youngblood“. Då verkställde vi det! Vi filmade tre dagar nere i Glimåkra i Skåne. Skitjobbigt men jättekul!

Niklas Wikegård är med i videon, hur gick det till?

– Vi hade ett litet samarbete med ett hotellföretag, där VD:n Jonas Stenberg är väldigt engagerad inom hockey. Jag pratade med honom och var lite fräck och sa att vi helst ville ha med Foppa men sen när vi bollade lite namn så kom Wikegård upp som förslag. Då ringde Jonas någon han kände som i sin tur kände Wikegård och han visade sig vara Nestor-fan så det var inte svårt för honom att tacka ja. Han fick någon form av ersättning men erkände att han hade gjort det gratis.

Apropå roliga samarbeten. På förra plattan gästade Samantha Fox på en av era låtar. Har du fortfarande någon kontakt med henne?

– Nej, inte mycket. Jag fick dock ett meddelande ifrån henne när jag fyllde 50 förra året. Hon hade säkert tackat ja om vi hade frågat henne om hon ville göra något nytt igen, men vi försöker att inte upprepa oss så mycket.

Hur skulle du beskriva stämningen i Nestor?

– Väldigt broderlig. Vi har känt varandra nästan hela livet och det finns en prestigelöshet. Vi försöker alltid låta den som kan mest om något vara den som bestämmer. Klart det kan bli några krockar ibland men i grunden är det fötterna på jorden och det tror jag är nyckeln till att vi hänger ihop och kan spela tillsammans.

P4 dokumentär har gjort ett avsnitt om er och Nestors resa. När man hör hela den historien från början till slut så är det nästan så att man undrar om allt är på riktigt, för er resa är verkligen som en saga. Har du någonsin själv kunnat reflektera över hur allting har blivit?

– Nej, inte direkt. Man är lite som en gås just nu, allting bara rinner av en. Jag tror inte riktigt man kommer kunna smälta allt förrän bandet är nedlagt. Jag håller dock med dig, det är som en saga. Det var ett amerikanskt team som också lyssnade på den där dokumentären och de sa att det “var en otrolig historia, trots att den inte var sann” (skratt). Vi skickade över bildbevis med mera för att säga till dem att det som berättas i dokumentären VISST är på riktigt.

Om vi håller oss i sagans värld, hur ser nästa kapitel ut?

– Om man kunde leva två liv så skulle vi egentligen dö i en flygkrasch nu. Det hade varit en filmisk avslutning men vi vill nog ändå undvika den där kraschen (skratt). Det vi hoppas på är att kunna satsa mer på Tyskland, Österrike och Schweiz. De har alla en hängiven rockscen. Samtidigt ska vi heller inte spela för mycket, för det ska finnas en känsla av exklusivitet och vi vill inte att folk ska tröttna. Oavsett hur det går i utlandet kommer vi dock alltid ha Nestorfest hemma i Falköping, så länge de inte plötsligt vänder oss ryggen då förstås.

Hur många år framåt ser du just nu? Hur länge är Nestor här?

– Jag kan inte se att vi gör det här om 10 år. Samtidigt har jag också sagt tidigare att det inte skulle bli några fler album, vilket det nu ändå blev. Så man vet egentligen ingenting men just nu har jag svårt att tro att vi gör det här i mer än tre år till. Vi får se! SVT gör en dokumentär om oss just nu men den planerar de inte att släppa förrän vi lagt ner till exempel.

Avslutningsvis, vill du hälsa något till Rockbladets läsare?

– Tack till alla er som kommer på våra gig och stöttar oss. Utan er hade ingenting av detta varit möjligt.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Tobias Gustavsson, Nestor
AKTUELL: Med nya plattan “Teenage Rebel” som släpps idag, 31/5, via Napalm Records

Relaterade artiklar