NY SINGEL: Blues Pills släpper balladen ‘Top Of The Sky’ med musikvideo

Pressbild: Dana Trippe

”Top Of The Sky” från Blues Pills kommande album är en ballad om vår tids jakt på uppmärksamhet och likes; ”I’ll go anywhere for you my love/Nothing I wouldn’t do for you my love…”. Kolla även in videon till låten som bjuder på lite roliga “behind the scene” från själva inspelningen.

Bandets fjärde fullängdare ”Birthday”, som släpps 2 augusti, är en nystart och kanske den skiva som bäst ringar in deras karaktäristiska hybrid av soul, blues, funk, psykedelia och rock. Albumsläppet följs av en omfattande europaturné.

Blues Pills om låten:
”’Top Of The Sky’ låter nog för de flesta som en Bowie-influerad kärlekslåt. Men den faktiska inspirationen till texten kommer från en dokumentär vi såg om en kinesisk influencer och rooftopper. Han klättrade på skyskrapor och byggde hela sin viralitet på det. En dag föll han och dog, under tiden han sände det hela online. Låten reflekterar tiden vi lever i, där många är beredda att gå till det extrema för att få uppmärksamhet och likes.”

I videon till “Top Of The Sky” får du se några verkliga klipp från inspelningarna av låten som Blues Pills gjorde i Recordia, Varberg. Några roliga saker dyker upp här och där i videon, så titta igenom hela för att få några glimtar bakom scenen.

Alla Blues Pills plattor har placerat sig på den tyska albumlistans topp 5 (album nummer två, ”Lady in Gold”, tog sig ända högst upp). I Europa är de en festival- och konsertattraktion som inte sällan spelar på de största scenerna. Nya albumet ”Birthday” utvecklar bandets sound samtidigt som deras karaktäristiska livekänsla bibehålls. Och: under inspelningen av skivan upptäckte frontfiguren Elin Larsson att hon var gravid. Annorlunda uttryckt; Blues Pills befinner sig på en bra plats. Men så är ”Birthday” också något av en nystart. För ett band vars signum varit intensivt turnerande kom pandemin som ett dråpslag. Förutom att deras tredje fullängdare ”Holy Moly!” aldrig fick någon riktig lansering sommaren 2020 tvingades medlemmarna, som hade levt på musiken i flera år, tänka om och hitta annan försörjning. Men med tiden förvandlades den ofrivilliga pausen till en välsignelse.

Zack Anderson, gitarrist:
”Det gav oss ett nytt perspektiv på det vi håller på med. Det blev som att börja om från början igen – och lättare för oss att testa nytt med musiken.”

Redan med debut-EP:n ”Devil Man” 2013 small det till för Blues Pills. För bandmedlemmarna, vid tidpunkten i tjugoårsåldern, blev det ett uppvaknande. Ibland i positiv bemärkelse, som att plötsligt kunna leva på sin dröm. Men det var knappast uteslutande okomplicerat att gå från att ena dagen spela för sina polare till att nästa bli bedömda eller fotograferade mest hela tiden.

Elin Larsson:
”Jag tyckte det var jättejobbigtFör att jag förväntades se perfekt ut och dessutom sjunga perfekt, samtidigt som vi skulle stå på stora scener och fånga publiken. Den pressen var jag inte beredd på. Efter varje turné satt jag på hälsovårdscentralen och pratade med en terapeut. Men det blev bättre sedan när jag slutade dricka och ta droger. För att orka med allt började jag leva mycket mer hälsosamt, och det har funkat.”

Blues Pills bildades 2011 i Kalifornien där Zack bodde vid tidpunkten och Elin befann sig på resa. Kort därpå slog sig bandet ner i Örebro (medlemmarna bor idag utspridda i landet) och fick tidigt ett skivkontrakt med tyska Nuclear Blast.

Att ha sin hemvist på ett ansett metal- och hårdrockbolag gav bandet en stor och etablerad plattform att utgå ifrån men det förde också med sig förväntningar. Blues Pills lika svängiga som riffiga hybrid av soul, funk, blues och rock, med en släng av psykedelia och en soulig röstresurs i Elin, hade rent musikaliskt men också visuellt få beröringspunkter med flertalet bolagskollegor. När så bandet våren 2020 gav ut låten ”Proud Woman” möttes de av en flod av hat i kommentarsfälten på inte minst Youtube.

”Metalcommunityn kunde inte hantera att jag som kvinna sjöng om feministisk power och dessutom ser allt annat än typiskt metal ut. Det blev visst jobbigt för dem”, säger Elin.

Blues Pills:
Elin Larsson – sång
Zack Anderson – gitarr
Kristoffer Schander – bas
André Kvarnström
 – trummor


Relaterade artiklar