Bruce Dickinson: Han kom, han sjöng, han segrade

Iron Maiden kändes som en exklusiv monsterbokning när Sweden Rock Festival fick dit bandet 2018. Redan 2023 var de dock tillbaka och nu skriver vi 2024 och Bruce Dickinson står återigen på Festival Stage.

Under ett par dagar var det oklart om Dickinson verkligen skulle komma till Sölvesborg. I början av festivalveckan ställde han in en spelning på grund av sjukdom och enligt ryktena var danska D-A-D redo för att hoppa in och ersätta Dickinson, om sjukdomen skulle hålla i sig. Men nej då, vi som är inbitna Maiden/Bruce-fans behövde aldrig oroa oss. Bruce Dickinson tog sig upp på scenen och att han skulle haft röstproblem tidigare under veckan märks inte på långa vägar.

Det är dock inte publikfrieri vi bjuds på här. Förvisso är det känt sedan första början att Bruce är här som soloartist och att Maiden-låtarna hålls på behörigt avstånd är inte mer än rätt. Det är tydligt att flera festivalbesökare inte är bekanta med Dickinsons diskografi, utan flera står i perioder som frågetecken. Andra tycks dock också nicka gillande och få ett gott första intryck (medans de redan frälsta givetvis är längst framme vid scenen och tjoar för glatta livet). Och det är till just dessa personer som denna spelning främst riktas.

Att oinvigda inte förstår storheten i att diamanter som “Faith” och “Tears Of the Dragon” framförs live är helt enkelt “their loss”. På många sätt känns det här som en once in a lifetime-upplevelse, och det är stort att få se en frontman av Dickinsons kaliber i ett mindre format som detta där det är fullt fokus på musiken, i tanke på att man i normala fall är bortskämd med de bombastiska arenashowerna med Maiden. Även här får vi förvisso några filmsekvenser på storbildskärmarna, men större delen av tiden är det bara kompbandet och Bruce röst vi har att göra med och det räcker alldeles utmärkt. Den episka och oerhört snygga “Afterglow Of Ragnarok” från senaste “The Mandrake Project” låter helt fenomenal live och att se Bruce skutta runt framme vid scenkanten är alltid en fröjd.

Intimt, säkert och proffsigt. Unikt. Precis som förväntat. Bruce Dickinson gör en aldrig besviken och när han tillsammans med en schyst kör från Stockholm framför den pampiga “Rain On The Graves” så kommer det passande nog ner några droppar från himlen. Med andra ord kan man konstatera att Bruce Dickinson är en gud.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Bruce Dickinson, The Mandrake Project
ARENA: Festival Stage, Sweden Rock Festival 2024
DATUM: 2024-06-08

Relaterade artiklar