FUZZPROFILEN: Robert Lamu från Skraeckoedlan

Norrköpingsbandet Skraeckoedlan släppte sitt fjärde album Vermillion Sky den 27:e mars. I helgen tog de Sweden Rock Festival med storm och nästa vecka supportar de självaste Fu Manchu på två Sverigespelningar.

Första gången jag såg er live spelade ni för runt 50 personer på puben King’s Table i Stockholm 2017 och senaste Skraeckoedlan-giget för mig var på ett slutsålt Slaktkyrkan (750 personer) för några veckor sedan. Är förklaringen till den popularitetsökningen så enkel som att ni släppt två utmärkta album däremellan?
– Jag tror, eller vill tro, att det absolut har med våra album som vi är så stolta över att göra. Men det är nog även vårt hårda arbete. Vi har jobbat med en tydlig idé om vart vi vill som band. Vi vill ständigt utvecklas och göra vårt världsbyggande större och större. I det har vi alltd haft en klar plan vart vi vill och då har målet varit att ta oss till större sammanhang och scener. Men mest hoppas jag det är för att folk tycker om vår musik lika mycket som vi älskar att skapa den.

Er ambitionsnivå är hög; både Earth och 10-årsjubileumsutgåvan av Äppelträdet förärades med innehållsrika och genomarbetade vinylboxar där även booklets, posters, plektrum, patch och klistermärken ingick. Det blev också en dokumentärfilm om skapandet av Earth. I samband med ert senaste album Vermillion Sky släppte ni även ett arkadspel(!) och en novell. Hur högt siktar ni med nästa release?
– Vi har stora planer för nästa släpp. En idé som vi haft i 10 år nu ska kunna gå att genomföra till nästa album. Kan inte säga för mycket nu, men vi kommer ta världsbyggande till ännu en nivå, och få bjuda in vår publik ännu mer i konceptet och sagorna vi vill berätta.

Arkadspelet har fått följa med er på turné och det har varit möjligt att spela det vid sidan av merchbordet. Vem har high-score nu och vem i bandet är den vassaste gamern?
– Vi hade en tävling inför släppet där topp tre highschores fick varsitt paket med vinyler och merch. Det var väldigt lyckat och många har velat prata med oss på turnén om våra knäppa idéer och världar. Väldigt fint.

Vassaste i bandet är nog beroende på spel. Jag vill tro att jag nog är bäst på sandbox-spel och kanske CS2. Escape from Tarkov blir jag dock överkörd av Martin på. Sen spelar vi gärna brädspel ihop när vi är ute på vägarna.

2021 drog ni i gång The Skraeckoedlan Podcast men den verkar ha stannat vid ett avsnitt eller blir det möjligen en fortsättning?
– Det är mycket möjligt att det blir ett till ingående avsnitt av vår podcast här framöver när det lugnat ner sig lite efter turnén.

Som publik suktar man ofta efter de där låtarna som aldrig eller sällan spelas live. Finns det några låtar i er katalog som ni känner inte skulle funka att framföra live?
– Det finns ett par låtar på både Earth och Vermillion Sky som nog är och förblir albumversioner. Men man ska aldrig säga aldrig.

Vilka fem stoner-album måste finnas i varje fuzz-älskares skivsamling?
– Det var en himla bra och svår fråga. Svaret är nog olika beroende på dag och feeling. Men just idag säger jag:
Songs for the Deaf av Queens Of The Stone Age
And the Circus Leaves Town av Kyuss
Captain Beyonds första album
Murder the Mountains av Red Fang
Ode to Io av Lowrider

Vad lyssnar du själv på just nu och har du några rekommendationer?
– Just nu är jag besatt av mycket norsk stoner. Några fina rekommendationer är Slomosa, Spidergawd, Thulsa Doom och Black Debbath.

I förra Fuzzprofilen hade vi med Peder Bergström från Lowrider. Vad skulle du vilja hälsa till honom och bandet?
– Jag vill tacka Peder och Lowrider för all inspiration han och hans fina band har gett mig och mitt band genom åren. Vi skulle inte finnas om det inte var för dem. Sen är dom också världens finaste människor och det är en ära att få spela med och vara deras vänner.

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)

Relaterade artiklar