INTERVJU: Jona Tee, New Horizon släpper ny platta

New Horizon, powermetal-projektet med Jona Tee (HEAT) i spetsen, är tillbaka med nya albumet “Conquerors” och med Nils Molin på sång. Vi hade en pratstund med Jona Tee angående detta.

På New Horizons debut, Gate Of The Gods, är det ju Erik Grönwall som sjunger och det var nog många som trodde att det här projektet lades ner när Erik gick med i SKID ROW. Var det så eller var det planerat för en fortsättning hela tiden, oavsett vad?

– Vi tyckte hela tiden att allt det här med New Horizon var väldigt kul och vi ville göra mer, men SKID ROW tog mycket tid och de var också lite kinkiga med sidoprojekt. Nils frågade jag för ett och halvt år sen om han ville vara med och Erik var helt fine med det. Han ville fortsätta men kunde inte ge besked om när det var möjligt och han hade samtidigt förståelse för att skivbolaget låg på och ville få ut låtarna som hade gjorts.

– Det är mina låtar får man ändå säga. Till en början var det tänkt att New Horizon skulle bli lite som Avantasia och jag hade flera sångare som var redo för att sjunga på första plattan, men sen blev Erik sugen på att köra hela och vi två tycker det är så kul att göra saker tillsammans så då blev det så.

Var det något särskilt som gjorde att du kontaktade Nils, nu inför den nya skivan?

– Han är en grym sångare och vi hade snackat om att göra något tillsammans. Sen gjorde vi ett företagsgig tillsammans med Kicken och Carola. Då pratade vi ihop oss igen, jag och Nils, stämde träff i studion och han klev in och levererade EXAKT det jag ville ha! Jag behövde inte ens prodda honom. Sedan sågs vi ytterligare en gång, på Sweden Rock 2023, och där och då skålade vi och verkligen bestämde oss för att köra. Så då skrev jag de sista låtarna och så spelade vi in.

Att ha ett powermetal-projekt, är det något du funderat på länge?

– Tja, jag skrev låtar som var lite för hårda för HEAT som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med. Jag mejlade slutligen Frontiers Records och visade upp fyra låtar, som de visade sig intresserade av och så rullade det på.

Hur ser din relation ut till powermetal?

– I slutet på 90-talet var det ändå någon slags våg med Hammerfall, Edguy och Blind Guardian. Herregud, så många bra band! Tänk dig en hemmafest med polarna, där alla är lite packade och slår på powermetal-dängorna, då är det allsång! Det är en del av uppväxten. Kul med en ny våg nu idag också med band som Battle Beast.

Är “Conquerors” ett konceptalbum?

– Temaalbum skulle jag säga. Det är inget koncept som i att det är en story i alla låtar som hänger ihop. Utan det här är mer av ett tema, en röd tråd. Det blev väldigt bra att göra en inspelning av “Alexander The Great” också. Och att man fick se Maiden spela den live för första gången på Sweden Rock ifjol, helvete alltså!

Hur har det varit att jobba med just den låten?

– Jag försökte hålla den sann till originalet. Man kan putsa mycket på trummor och gitarrer när man tolkar en låt men här har jag bara lagt till lite små symfoniska element för att piffa upp lite, men jag ville fortfarande den skulle vara true.

Har New Horizon någonsin spelat live?

– Nej. Skulle det komma en förfrågan eller ett erbjudande får man ta ställning till det där och då, ifall det nu går att göra. Det är hyfsat komplexa låtar så allt repande måste vara värt besväret och man ska ha råd med att hyra in musiker och betala dem. Det är mycket logistik runt det där så det bästa hade varit om alla var bokade på samma festival. Skulle både HEAT och Amaranthe vara på Sweden Rock samtidigt hade jag gärna klämt in New Horizon där också.

Om du tillåter dig själv att fantisera, hur skulle du då vilja att ett gig med New Horizon såg ut?

– Man skulle ju vilja ha ett asfett bygge och ha med sig maskoten. Men förmodligen hade det slutat med en backdrop, så hade man bara lagt fullt fokus på att göra låtarna rättvisa live. Det hade varit det största målet.

En av era singlar, “King Of Kings” har väldigt många jämfört med det kristna bandet Stryper.

– Ja, det blev så och jag tycker det är lite kul att många tog till sig den. Jag har heller inget emot religion så länge det används i bra syften. Men tanken med låten var att återge Nya Testamentet och Jesus som en historisk person, men att vi skulle bli stämplade som ett kristet band var inte riktigt syftet. Jag skulle säga att jag själv är ateist, jag tror på vad som kan bevisas. Religiösa lägger ofta bevisbördan på motparten och det tycker jag är lite konstigt. Sen blir det förstås skevt när religion används för att kriga och bränna häxor, men för många innebär religion också trygghet och det ska man inte kasta skit på. Sen kommer vi ju inte göra en kristen platta, men tar folk till sig den där låten så får de göra det. Vi fick faktiskt frågan om att komma och spela på en kristen festival men det blir nog inget av det (skratt).

Hur ser framtiden ut?

– Jag producerar och skriver musik. En ny HEAT-platta är på gång, sen ska jag även prodda åt Sister och börja med en ny Crowne-platta. Det blir ganska mycket, speciellt om man sitter och gör allt själv. Med New Horizon får jag många ljudfiler skickade till mig så då är det lite lättare, då är det mest Nils som kommer hit till studion, lägger sång och tar en bärs. Det är trevligt.

Jona Tee beskriver nya plattan “Episk, tung och fin” och uppmanar även alla lyssnare att sätta sig in i de historier som låtarna berör, för att på så vis få en djupare förståelse för vad de vill berätta. “Conquerors” släpps fredag 14 juni.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Jona Tee, New Horizon

Relaterade artiklar