Journey lyfter mot slutet

Vissa är lyriska, andra är mer tveksamma. Det går dock inte att värja sig för den massiva allsång som Journey får till fram mot slutet av sitt 50-årsjubileum på Sweden Rock.

Det är mäktigt att se den stora bandloggan samt texten ”50th Anniversary” torna upp sig på storbildsskärmarna innan spelningen. 50 år som band är respektingivande, och det är verkligen inte alla band som kommer upp i den siffran. Givetvis kan man också diskutera hur mycket Journey det fortfarande i grund och botten, i och med att det numera bara är Neal Schon och Jonathan Cain som är bandets sanna veteraner. Nu är det dock som det är och Arnel Pinedas röst går knappast att anmärka på, även om man i en alternativ värld hade velat se Steve Perry i stället.

Det är på det stora hela en mycket kompetent bandsättning vi har framför oss och det ska vi vara tacksamma för, men det finns ändock en del faktorer som inte riktigt klaffar i afton. Pineda tycks exempelvis ständigt brottas med sin medhörning, vilket tar en del av hans fokus och jag kan inte låta bli att tycka hans scenspråk är lite ”valpigt”. Egentligen vill man se honom ta över och äga scenen för röstresurserna är definitivt där som sagt. Något annat som aldrig borde ägt rum är Neals alldeles för långa gitarrsolo. Hur tekniskt skickligt det än är och hur mycket han själv än njuter av stunden så funkar helt enkelt inte den här typen av solon på en festivalpublik. Punkt.

Bandet glänser till här och där men gränsen för att bli monoton är hårfin. Efter ett tag börjar publiken skruva på sig och spelningen börjar mer och mer likna en transportsträcka till den stora finalen. Men vilken final sen!

När bandet köttar på med sina evergreens som ”Open Arms”,”Separate Ways (Worlds Apart)” och självklart monster-hitten ”Don’t Stop Believin’” så går det inte att värja sig och allsången är öronbedövande. Ett lyft av rang som bidrar till att spelningen får godkänt.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Journey
ARENA: Festival Stage, Sweden Rock Festival 2024
DATUM: 2024-06-06

Relaterade artiklar