Mysig försommarspelning med Keane

Det har gått 20 år sedan brittiska Keane släppte sitt debutalbum “Hopes and Fears” och det är också under låtar därifrån då bandet är som bäst.

Annons 

 

Ibland står bara stjärnorna rätt. Efter att ha lidit igenom såväl ösregn som hagel & åskoväder under dagen så spricker plötsligt himlen upp och till och med solen tittar fram över nöjesfältet när Keane inleder sin spelning. En försommarspelning som får beskrivas som tämligen mysig.

Rent visuellt så känns det som att det är ett boyband av samma skola som Westlife och N´sync som uppträder och sångaren Tom Chaplin må stråla och ständigt ha ett leende på läpparna men Keanes musik är både mer gitarrdriven och bjuder på djupare och mörkare texter, där allt inte är rakt igenom glättigt. I en tid då samhället behöver prata mer om psykisk ohälsa så hugger det exempelvis till under låtar som “The Way I Feel” och “Everybodys Changing” då vi får höra textrader som “You stand on the edge, Talking to yourself, you’re left behind, all tangled up inside” samt “I try to stay awake and remember my name, but everybody’s changing, and I don’t feel the same”.

Överlag är det dock en något slätstruken spelning, där dynamiken är minimal och utropstecknen ännu färre. Det är kompetent, välkammat och duktigt. Men inte särskilt spännande. Dock är det…ja, återigen, det är mysigt. Faktiskt utmärkt musik att ha på i bakgrunden en försommarkväll med en kall i handen och i goda vänners sällskap.

Det ska dock sägas att Keane har sina stunder och de hittar framförallt en extra växel fram mot slutet, när man bjuder på flera låtar från det hyllade debutalbumet. Stämningen börjar stegra under “This is the last time” och allsången är mycket fin under “Somewhere Only We Know” och finalen “Bedshaped” sitter där den ska och bevisar att bandet sannerligen fortfarande har sin fanbase.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Josefin Tiderman
KONSERT: Keane
ARENA: Stora Scen, Gröna Lund, Stockholm
DATUM: 2024-06-10

Relaterade artiklar