Partystämning med Swedish Erotica

När jag 1989 köpte en skön platta med Swedish Erotica som gick varm var det något som var med och formade min barndom och musikalitet och var en platta som jag alltid återkom till. Fast bandet upplöstes för drygt 30 år sedan så har alltid förhoppningarna funnits där att de skulle köra live någon gång och det har alltid pratats skämtsamt då och då med deras gitarrist Magnus Ax att “… här skulle Swedish Erotica spelat…” eller “… när blir nästa gig…” men aldrig på allvar. Plötsligt inför 2024 års Sweden Rock Festival stod alla planeter i rätt ordning och vi fick äntligen se dem live och jäklar vilken spelning det var!

Var det verkligen nödvändigt att vänta drygt 30 år för att Swedish Erotica skulle inta scenen igen? Verkligen inte, men när de nu gjorde det var det med fullt ställ, en hel del pyro och konfetti och en stor portion dunderpepp. Att de dessutom drog med sig gästartister i och med Martin Westerstrand Skans (Lillasyster), Henrik Danhage (Evergrey), Lukas Axx (Velveteen Queen) och Samuel Nilsson (Velveteen Queen) var något som spädde på Göteborgs-rock-city-partystämningen ännu mer. Att dessutom få se far och son Magnus Axx och Lukas Axx spelandes bredvid varandra var lite rörande.

Efter det feta introt där backdroppen sakta hissades upp till ett skönt intro med musik från 1989 och de drog igång med Loaded Gun fram till avslutande topplåten Wild Young and Free var det enda hårdrocksparty som ingen ville skulle ta slut. Det enda som saknades var egentligen låten Love me or Leave me. Mats Levén var som vanligt en solid frontman som med sin toksköna röst dirigerade bandet och hade en klockren publikkontakt. Det syntes verkligen att alla på scenen hade kul. Magnus Axx och Morgan Le Fay strålade säkerhet och stabilitet när de spelade gitarrsolona och riffen som om att det var något de gjorde nyss – trots att de (enl Magnus) hade repat endast en gång innan giget! De här låtarna måste ju sitta i deras ryggmärg. Det som var mest roligt var att låtarna lät bättre live än på skiva trots att vi stod där 35 år senare efter det att deras skiva släppts, vilken grej, vilken superskön grej och upplevelse! Dessutom hade bandet så kul att de efter giget tackade ja att köra ett till gig i sommar på självaste Skogsröjet. Så de som vill uppleva ett rockparty med Swedish Erotica – se till att ta er dit!

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Swedish Erotica
ARENA: Sweden Stage / Sweden Rock Festival
DATUM: 2024-06-06
BÄSTA LÅTEN: Love Hunger och Wild Young and Free
BÄSTA MINNET: Swedish Erotica live. LIVE! ÄNTLIGEN!
SÄMSTA MINNET: Martin Westerstrand Skans röst hördes inte under hans första sångrader.

Relaterade artiklar