Primal Fear kämpar på i uppförsbacke

Primal Fear tycks ha patent på tidiga speltider. Senast de besökte Sweden Rock var de först ut. Under torsdagen på 2024:års festival var de näst först ut och bjuder på en ganska skön timme för den nyvakne.

Tysk power/speed-metal med en sångare som utan tvekan haft Rob Halford som förebild. Jodå, det går an. Det är inga stordåd som utspelar sig på scenen, vare sig rekvisita, pyro eller smink ser dagens ljus här. Tvärtom så är det en klassisk spelning med fullt fokus på själva musiken och inga krusiduller. Helt ärligt behövs den typen av spelningar också och Primal Fear sköter sin grej med bravur.

Något som möjligen går emot Primal Fear är att de inte direkt har några hits, utan det är mest ett band som flyter runt utan att få överdriven uppmärksamhet på radio och liknande. När bandet under Sweden Rock-spelningen börjar med att klappa igång publiken så är man något på spåren men när Ralf Scheepers sedan ber publiken att sjunga med fallerar det direkt. Att be en nyvaken publik sjunga med i låtar som de förmodligen inte hört nämnvärt många gånger säger sig självt. Det fungerar inte. När Ralf då istället försöker sig på att helt enkelt bara få publiken att skrika går det något lättare, även om ingen riktigt verkar våga ta i på samma sätt som han själv gör. Pipa har han, det får man ändå ge honom.

Överlag så är spelningen ganska skön. Det är ett band som kämpar i uppförsbacke men slutligen ändå briljerar och skakar liv i tillvaron, inte minst under “The End Is Near” och “Metal Is Forever“. Nästa gång bandet besöker Sverige unnar jag dem en senare speltid, förmodligen skulle de gynnas av det. Den här gången blev det frisk vågat, hälften vunnet.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: Primal Fear
ARENA: Rock Stage, Sweden Rock Festival 2024
DATUM: 2024-06-06

Relaterade artiklar