Royal Republic: “Vi begränsar oss inte”

Den 7 juni släppte Royal Republic sitt nya album “Lovecop”, det femte i ordningen. Vår reporter André tog ett snack med bandets gitarrist Hannes Irengård och trummisen Per Andreasson angående detta.

Det har gått fem år sedan senaste albumet. Vad var det som gjorde att det var dags nu igen?

– Pandemin kom i vägen och det kändes inte lockande att släppa nytt album när man ändå inte kunde åka ut och spela. Så därför valde vi att bara släppa singlar för att hålla liv i det här och vänta med album tills nu, säger Hannes.

– Vi ville få ut musik där och då. Därför tog vi låt för låt, vi visste inte ens om det var ett helt album vi höll på med. Under pandemin gjorde vi också två stycken livestreams. Den första var jätterolig! Vi fick väldigt bra respons på den, säger Per.

– Men det var också väldigt märkligt, för vi gjorde som vi gör med alla våra spelningar, det vill säga körde vi fullt ut. Men så var det ju helt tyst efter varje låt, säger Hannes.

– Ja, man hörde sin egen andning! Det brukar man inte göra, skrattar Per.

Hur var pandemin för er? Ingen visste ju egentligen hur länge det skulle hålla på.

– Nej, vi hade ett slags verklighetssnack med våra managers i ett tidigt skede, där vi var inne på att vi skulle vara tvungna att slopa månadslönen i en eller två månader. Vår manager sa då “Förbered er på det värsta, det här kommer inte lösas på ett par år”. Det visade sig ju stämma och det var väldigt deppigt under lång tid. Jag tror alla i bandet hade en slags kris, vilket var väldigt jobbigt men också bra i slutändan. När vi kom ur pandemin så var vi starkare och kände att vi kunde satsa igen. Men jag är väldigt glad över att vara här, nu vet vi vad vi ska göra igen. Att göra en platta är lite som att bestiga ett berg men när vi väl gjort det och har en turné att tänka på istället så rullar det på, säger Per.

Brukar ni känna prestationsångest?

– Nja, men vi är nitiska. Vi tar vår musik på väldigt stort allvar, det är viktigt för oss att det blir så bra som möjligt vilket kan leda till att processen blir utdragen, säger Hannes.

– Verkligen så! Det är en tuff rannsakan vi går igenom varje gång vi jobbar med musiken. Ibland undrar jag om det inte vore bättre om vi bara gjorde 80 låtar på en gång så att vi sen kunde välja 10 åt gången till ett album, i flera år framöver. Det hade nog varit skönare, säger Per.

Hur vill ni beskriva “LoveCop”?

– Målet var att ta det bästa från våra tidigare plattor och sätta ihop det på nytt. Jag tycker vi lyckats bra med det. Det känns alltid nytt och fräscht när du släpper nytt men det känns verkligen som vi pushat oss den här gången och fått ihop det bästa av oss själva, säger Hannes.

En låt som sticker ut är “Lazerlove”, som är en 80-tals ballad. Vad var det som ledde fram till att ni ville göra en så för er annorlunda låt och hur var det att jobba med den?

Adam (Grahn, sångare) tyckte det var dags att göra en powerballad, vilket vi pratat om tidigare. Vi andra var lite fundersamma först men jag hade en låt som låg och skräpade. Det blev “Lazerlove”, säger Per.

– Det är lite märkligt faktiskt, den där låten är ett nytt steg för oss men samtidigt kändes det så naturligt att göra den, inflikar Hannes.

– “Lazerlove” är naturlig. Den har lite humor i sig men också ett allvar. Sen när vi släppte den som singel så var man ändå på helspänn, flinar Per.

– Ja, men reaktionerna har varit fantastiska. Det slog mig nu att vi gått en väg som många andra rockband också gjort, nämligen att man ligger fyra plattor in i karriären och då drämmer man till med den där stora balladen. Det känns klassiskt, säger Hannes.

Vad brukar ni annars bära på för känslor inför nya släpp?

– Vi är alltid nervösa och alltid intresserade av vad folk kommer säga. När vi skriver så gör vi det för oss och sen är det utom vår kontroll hur folk därute reagerar på det de får höra. Det är alltid intressant! Vi kan inte nog klappa våra fans på axeln över hur grymma de är. Vi är inte ett jättelätt band att lyssna på, för man vet inte vad man ska förvänta sig. Vi är ett rockband som älskar att skriva låtar och hatar att begränsa oss, säger Per.

– Om vi hade begränsat oss för mycket utefter genre och sådär, hade vi förmodligen inte suttit här idag 15 år senare. Vi hade känt oss fångna. Vi kan liksom inte göra en ny “Tommy-Gun” varje gång för den låten finns ju redan, säger Hannes.

– Ja, man måste ju tro på det man gör här och nu. Du kan fråga mig om “Lazerlove” om två år igen och jag kommer fortfarande stå bakom den låten till 100%. Det känns viktigt, säger Per.

I vintras arrangerade ni en tävling som hette “The Royal Rock-off” där band fick skicka in bidrag och tävla om att få vara förband till er. Kommer ni göra något sådant igen?

– Det finns planer på det. Vi har ju själva uppstått som band genom att ha varit med i olika tävlingar och talangjakter så det känns fint att själv kunna ge fler band den chansen. Alla får ansöka, oavsett var i Sverige man kommer ifrån så det handlar inte heller bara om att lyfta något lokalt, säger Hannes.

Musiktävlingar har ni alltså erfarenhet av, skulle Melodifestivalen kunna vara aktuell för er?

– Inte just nu. Det är inte ett solklart svar, men just nu är det i alla fall ett nej, säger Hannes.

– Hela Royal Republics karriär startade i en bandtävling. Vi hade inget uttalat mål om att vinna något men vi ville visa upp oss och vår första spelning inför publik var på just en tävling. Jag tycker det är bra att det finns såna där tillfällen, för enda sättet att bli bra på scen är att stå på scen. Du kan inte bli bra på att ta en publik utan en publik, säger Per.

Apropå publik, vilken publik är roligast att spela inför?

– Spontant skulle jag säga Öst eller var som helst på en bra kväll (skratt). Vi har varit på ställen i Frankrike där det varit som att komma hem. Men så är man i en liten stad i exempelvis Polen eller Slovenien där man aldrig varit förr och så är det ändå slutsålt en vanlig vardagskväll. Alla tycker det är så kul att man kommer dit och att det händer något. Det är surrealistiskt, säger Per.

Under sommaren kommer Royal Republic spela på flera festivaler runtom i Europa och under hösten planerar de även ett par Sverige-datum, bland annat Karlskrona i december.


TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Royal Republic

Relaterade artiklar