The Black Crowes rock ‘n’ roll-hyllning i Köpenhamn

Första albumet på 15 år med nya låtar, Happiness Bastards, är en rusig rock’n’roll-historia i samma anda som Shake Your Money Maker, The Southern Harmony And Musical Companion och By Your Side. På den vägen fortsätter även den pågående turnén som nådde Köpenhamn i tisdags, två dagar innan semiheadlinern på Sweden Rock Festival.

Chris Robinson pratar en del om bandets rock ‘n’ roll-rötter och legender som Chuck Berry, Little Richard och Jerry Lee Lewis, vilka hyllats med covers och pappersdockor på scenen under den här turnén. Ikväll blir det Berrys Oh Carol som får avsluta showen som enda extranummer. Innan dess blir det således fokus på bandets mer rock’n’rolliga låtkatalog där halva Happiness Bastards representeras.

På förra Europavändan hade man jukebox, bardisk och en bartender på scenen och även denna gång är scenbygget supersnyggt med trumset, keyboards och körsångerskor högt upp mot Happiness Bastards-banderollen uppe i taket. Chris har en stor logespegel bakom sig och ljuset är smakfullt och klanderfritt.

På sedvanligt Crowes-manér har det varit svängdörrar i besättningen sedan förra Europaturnén där trummisen Cully Symington är ny liksom gitarristen Nico Bereciartua. Cully är betydligt mer energifull än sin föregångare och Nico är en fantastisk gitarrist som ser ut att ha väldigt kul däruppe på scenen. Det har alltid varit hög klass på musikerna i det här gänget.

För mig hade de gärna fått vila samtliga låtar från Shake Your Money Maker då den framfördes i sin helhet under förra turnén men visst, i låtar som Twice As Hard och Jealous Again går alltid publiken igång lite extra. Tiominutersversionen av Thorn In My Pride blir den stora höjdpunkten där bandets mer utsvävande sida får ta plats. Jisses, vilket soulfyllt väckelsemöte bandet piskar upp i jammandet! Sällan spelade Amorica-numret She Gave Good Sunflower tillhör också de allra högsta topparna, liksom My Morning Song, Rats And Clowns och ett gäng till…

Imponeras ännu en gång av The Black Crowes makalösa sväng och hantverksskicklighet där gruppen vårdar sin finfina låtkatalog med enorm kärlek till musiken. Grattis till er som får bevittna Crowes första Sverigespelning sedan 2013 ikväll på Sweden Rock Festival.

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se)
KONSERT: The Black Crowes
ARENA: Falkonersalen / Köpenhamn
DATUM: 2024-06-04
BÄSTA LÅTEN: Thorn In My Pride
BÄSTA MINNET: Att The Black Crowes både turnerar och släpper ny musik igen.
SÄMST: Att inte Horsehead eller No Speak No Slave fick plats i setlisten denna kväll.

Relaterade artiklar