The Hives älskade Sweden Rock och Sweden Rock älskade The Hives

The Hives och Sweden Rock Festival har båda två funnits i drygt 30 år, men det var först nu som The Hives “äntligen var kvalificerade för att spela här” som Howlin Pelle Almqvist uttrycker det. Att inte ha bokat ett av Sveriges bästa liveband tidigare får här och nu ses som ett tjänstefel.

Det finns tydligen vissa som har uttryckt att The Hives inte passar på Sweden Rock. Ursäkta mig? I ett tidigt skede säger Pelle i ett mellansnack att The Hives passar bra här för de är både “Sweden” och de är “rock”. Härlig pik där! Efter denna spelning borde det inte längre heller vara någon som är skeptisk till att det här bandet VERKLIGEN hör hemma på festivalen. Förutom att de samlat ihop ett mycket stort publikhav framför Rock Stage så bjuder de på en intensitet och show som ger många andra band skrämselhicka. “Main Offender” inleder festen, tätt följd av “Walk idiot Walk” som publiken gladeligen skanderar medans bandet tar för sig av varje centimeter av scenen. Som de äger detta!

Pelle är en frontman ut i fingerspetsarna och hans ständigt kaxiga mellansnack (där han framhäver både sin egen och bandets förträfflighet) görs med sådan tajming att det kontinuerligt lockar fram skratt hos åskådarna. Jag tror inte det finns en enda människa framför Rock Stage som inte njuter av den dryga timme som vi får med The Hives. Pelle själv ÄLSKAR verkligen att stå på Sweden Rock-scenen. Eller tja, det kanske är en sanning med modifikation då han spenderar mer tid på catwalken och nere vid kravallstaketet än vad han gör på huvudscenen. Publiken är i extas och när bandet vid ett tillfälle stoppar mitt i en låt och bara låter publikens jubel fortgå så är gåshuden ett faktum.

Det här var en spelning av högsta kvalitet och när Pelle utbrister “En varm applåd till Sweden Rock för att ni bokade oss och en varm applåd till oss i The Hives för att vi tackade ja” så kommer leendet fram igen. The Hives MÅSTE komma tillbaka fler gånger. Titeln som ett av Sveriges bästa liveband är ohotad.

TEXT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: Basse Hellgren (basse.hellgren@rockbladet.se)
KONSERT: The Hives
ARENA: Rock Stage, Sweden Rock Festival
DATUM: 2024-06-07

Relaterade artiklar