INTERVJU: Patrik från Dun Ringill om nya albumet ‘150 – Where The Old Gods Play (Act 2)’

Den 14 mars släpper doom metal bandet Dun Ringill från Göteborg den andra delen av sitt tvådelade konceptalbum: ”150 – Where The Old Gods Play (Act 2)”. Albumet bygger helt på story telling och kan beskrivas som en melodisatt novell där lyssnaren får följa huvudkaraktärens spännande historia från första till sista låt. Till varje låt medföljer en illustration med små ledtrådar till historien som utvecklar sig inför åhöraren.

Det är en typisk lite smågrå tisdagskväll i februari när jag möter upp Patrik Andersson Winberg, bassist i göteborgsbandet Dun Ringill. Som tur är har ju ett gott snack en tendens att lysa upp dom där så kallade vinterdagarna. Så även denna gång när vi hittar ett hörn i Pusterviks foajébar där vi slår oss ner för att prata om “150 – Where The Old Gods Play”.

Hur beskriver ni kortfattat er musik och hur länge har ni funnits?

Vi bildades 2017 ur askan av The Order of Israfel då det bandet tog en paus som sedermera blev permanent. Vi spelar progressiv doom metal med mycket folkmusik-influenser som plockas från det svenska vemodet. Det faller sig så naturligt för oss då det ligger i våra DNA tror jag. 

Hur känns det nu inför släppet av andra delen av ‘150 – Where The Old Gods Play’?

Äntligen!! Den skulle ha släppts 10 månader efter att Act 1 släpptes den 3 augusti 2023, så med andra ord är vi ett år sena med denna avslutande del. Blir lite som att starta om processen men nu kan vi sälja båda delarna som den dubbelskiva det från början var tänk att vara. 

Berätta lite om hur idén till dessa album uppstod?

Precis som för många andra fick man idéer under pandemin och vår var att Jens (gitarr) utmanade mig att vi borde skriva ett konceptalbum som skulle bygga på en sammanhängande story genom låtarna. Inspirationen till detta kom i samband med att jag läste boken ”Sapiens” av Yuval Noah Harari. Därifrån kommer också albumets titel ”150 Where The Old Gods Play”, då 150 är ett avgörande tal i boken.

Vad var det med talet 150 som fångade dig?

Tanken på att det finns ett nummer på var brytpunkten är då en organisation eller församling alltid får en tydlig ledare. Innan det antalet så kan det vara en platt organisation men inte efter 150.

Om du kortfattat skulle beskriva albumen för att väcka nyfikenheten hos lyssnarna?

De flesta låtarna är skrivna på bas vilket gör att låtarna skaver, dansar med stor energi på ett annorlunda sätt. Vi har försökt väva ihop alla låtarna med intros och outros som skall förstärka den filmiska känslan. Melodibygget är gediget både i låtstruktur och sångmelodier. Många säger att de aldrig hört något liknande. 

Fanns hela det här konceptet i ditt huvud från start eller byggdes det på längs vägen?

Själva storyn som koncept fanns ju från start men sedan byggdes det hela på lite till. Jag ville till exempel rådfråga en vän som arbetar som religionslärare för att dom bitarna skulle stämma. Det slutade med att vi även skrev ett filmmanus som nu ligger ute för läsning hos produktionsbolag. Från början var det kanske inte tänkt att det skulle vara en illustration till varje låt men så blev det och det är rätt häftigt i sig. För den som tittar på bilderna finns många element att hitta från själva storyn. I både vinyl och CD utgåvan så är även texterna med så man kan lätt följa med i storyn och få en härlig lyssning med extra allt. 

Hur lång tid tog det att få ihop allt och hur tufft var det att få ihop alla texter med musiken?

Act 1 och 2 spelades in samtidigt våren 2022 och till en början var tanken att de skulle ges ut samtidigt men det ändrades sedan till två separata releaser. Allt som allt tog det cirka 2 år att sammanställa allt material om man inkluderar allt från research, skrivande, framtagande av illustrationer, inspelningar och så vidare. Det var en ganska stor utmaning att få ihop text och musik och samtidigt få det att låta så som vi vill men det känns också väldigt bra när man har lyckats.

Vad väntar framöver?

Vi kommer att ha en releasefest på Abyss den 14 mars som vi ser framemot. Sedan väntar ett gig på GBG Rock Riot i Mölndal den 22 mars och därefter bland annat spelning på Metal Magic i Danmark och en turné i Europa till sommaren/hösten. Vi spelar en del i Tyskland där vi har mest fans.

Skulle du kunna bjuda våra mest nyfikna läsare på en sammanfattning av storyn innan vi avslutar?

“På denna konceptskiva får ni följa den inre och yttre resan hos Lucia Ferigno. 1904 flyter Lucia i land på Isle of Skye i Skottland efter ett svårt skeppsbrott. Hon har levt som utnyttjad i hela sitt liv och får nu en chans att starta om sitt liv hos en församling som hon av en slump träffar på ön. De kämpar med att renovera sin kyrka och församlingen leds av den starka ledaren Nathaniel Asmai som blir mer och mer dominant. När församlingen blir stor nog, 150 personer, blir han maktfullkomlig och kommer ut som Nat Asmai och trycker då ned alla i församlingen och då mest Lucia. 

Hon försöker fly, för att inse att hon ej kan fly sitt öde, och vill möta Nat för att göra upp. I sakristian hänger hans röda prästkappa med namnet ingraverat i guldtråd. Hon ser då i spegeln vad det står baklänges.. “iamsA Tan” och hon läser det högt. Hon inser vem Nat är och blir livrädd och flyr ut ur kyrkan. Nästa gång hon kommer tillbaka till platsen är kyrkan ej renoverad och det finns ingen församling eller någon Nat Asmai. Hon lyfter då upp sitt tygbylte hon burit på och däri är en prästkappa med namnet Luci Ferigno inbroderat. Hon läser det namnet högt, “Luci Ferigno”, men hör då Lucifer in you… Har allt hänt inuti hennes huvud eller har allt hänt på riktigt?”

Rockbladet önskar Dun Ringill stort lycka till med albumet och tackar Patrik för den trevliga pratstunden!

150 – Where The Old Gods Play (Act 2)” har release den 14 mars 2025 och samma dag hålls det Release Party på The Abyss i Göteborg.

BANDMEDLEMMAR:
Tomas Eriksson – sång
Jens Florén – gitarr
Tommy Stegemann – gitarr
Neil Grant – trummor och sång
Patrik Andersson Winberg – bas
(Patric Grammann – gitarr, spelar på skivan men har nu hoppat av)

Dun Ringill Facebook

Dun Ringill – Dark Clouds Are Rising:

INTERVJU: Patrik Andersson Winberg, Dun Ringill

SKRIBENT: Cathrin Linné (cathrin.linne@rockbladet.se)

Relaterade artiklar